MONDO/Tanjug

POČELO: Policija saslušava "antivakcinaše"

Autor:

U beogradskoj policiji danas su počela prva saslušanja protiv tzv. antivakcinaša, po krivičnoj prijavi koju je podiglo Više javno tužilaštvo.

2
A- A A+

Rano jutros obavljeno je prvo saslušanje, kada je u policiji ispitana profesorka Mira Sovilj koja je u policijsku stanicu došla sama, piše "Blic".

Nekoliko sati posle nje ispitan je lekar Todor Jovanović, koji je pred inspektore došao zajedno sa advokatom.

Antivakcinaši su saslušani nakon što je početkom februara grupa od 270 roditelja podnela krivičnu prijavu zbog "širenja straha i panike od vakcine" i pojave epidemije morbila.

Krivične prijave protiv poznatih antivakcinaša

Među najpoznatijim sa ovog spiska protiv kojih je podneta krivična prijava u Prvom osnovnom sudu u Beogradu su Slađana Velkov, Jelena Karleuša, Miroljub Petrović, Maja Volk i Mirjana Bobić Mojsilović, naveo je "Blic".

S druge strane, na čelu grupe roditelja iz cele Srbije koji su odlučili da krivično gone gotovo ceo "antivakcinalni lobi" su doktori Tomislav Stevanović iz Zrenjanina i Vladimir Cimerman iz Beograda. Kako kažu, to su morali da učine da bi "zaštitili zdravlje nacije i kolektivni imunitet".

Epidemija boginja do maja, pa opet na jesen?

Stevanović je naveo da su praktično svaki pokušaj priznatih epidemiologa i imunologa da edukuju stanovništvo u vezi sa vakcinacijom "oni osujetili svojom kontrapropagandom", pre svega na internetu i da su na taj način "izazvali strah i paniku kod građana", što je "direktno za posledicu imalo opadanje broja vakcinisane dece i pojavu epidemije morbila".

Zašto građani "masovno" više veruju pevačicama, novinarima i piscima lakog štiva, tv voditeljkama, i uopšte laicima pre nego "priznatim srpskim stručnjacima", nije objašnjeno.

U Srbiji je od malih boginja do sada obolelo 3.680 pacijenata, a lekari kažu da će epidemija sigurno trajati još mesec i po dana, a ukoliko se ne poveća broj vakcinisane dece može se očekivati da se ponovi i na jesen.

Povezano

Sve vesti