MONDO/Tanjug

Dragica Nikolić - istina o članstvu u ULUS-u

Autor:

Predsednik UO ULUS-a kaže da supruga bivšeg predsednika jeste predložena za počasnog člana udruženja, a da se odluka donosi tek 14. aprila. "Nadam se da će biti primljena, zaslužila je!"

Dragica Nikolić - istina o članstvu u ULUS-u   Foto: MN Press


Nećemo morati da menjamo nijednu odredbu našeg Statuta kako bi Dragica Nikolić mogla da postane počasni član ULUS-a, kazao je Tanjugu slikar Miroslav Lazović, predsednik UO Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Povodom pisanja beogradskih medija o eventualnom prijemu Dragice Nikolić, inače supruge bivšeg predsednika Tomislana Nikolića, u članstvo ULUS-a, Lazović napominje da su za njen prijem poštovani formalna procedura i odredbe važećeg statuta udruženja.

"Nadam se da će Skupština ULUS-a doneti odluku da Dragica Nikolić kao veliki dobrotvor našeg udruženja postane njegov počasni član. Za sada je to samo predlog Upravnog odbora kojim predsedavam. Skupština Udruženja će o tom predlogu doneti odluku 14. aprila na redovnoj sednici ULUS-a", kazao je Lazović.

Kaže i da se zbog Dragice Nikolić neće menjati nijedna odredba statuta Udruženja, jer Statut ULUS-a omogućava da počasni član može postati svaki građanin Republike Srbije i strani državljanin, koji svojim angažovanjem značajno doprinosi ugledu i funkcionisanju udruženja.

Predsednik: Rezultati Fondacije čisti i merljivi


A upravo se o funkcionisanju i radi kad je reč o članstvu Dragice Nikolić, jer je, kaže Lazović, ona "namirila" velika dugovanja koja je ostavilo prethodno rukovodstvo, te omogućila da Udruženje i dalje radi.

Fondacija Dragice Nikolić, naime, kako objašnjava Lazović, u dva je navrata, jednom sa 36 hiljada evra, a drugi put sa 10 hiljada evra "spasavala" ULUS plaćajući nagomilane račune za komunalije, te se većina članova, napominje predsednik UO, s pravom pitala kako da joj se za to oduže.

Tako se i došlo do predloga da dobije status počasnog člana, a Lazović još dodaje da su se "neki članovi pribojavaju da ULUS opet ne dođe u situaciju da bude na ivici gašenja zbog različitih dugovanja".

Inače, rad Dragice Nikolić, mozaik sa likom Bogorodice, nedavno je bio izložen na Prvom bijenalu savremene crkvene umetnosti u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", a stručna javnost ga je ocenila kao "amaterski pokušaj".

Policija NE PROVERAVA Fondaciju Dragice Nikolić

ULUS je formiran 1919, njegovi članovi su bili i Uroš Predić, Đoka Jovanović, Simeon Roksandić, Milan A. Milovanović, Branka Popović, Paško Vučetić, Ljubomir Ivanović, Beta R. Vukanović, Ana V. Marinković, Stevan Milosavljević, Kosta Miličević.

Članstvo u ULUS-u ne podrazumeva naročite privilegije, osim prava učešća na konkursima u oficijelnim galerijama.

Počasnim članovima ništa nije zagarantovano.

Povezano

Sve vesti