Kravlje mleko je ubedljivo najhranljivije. Međutim, koja alternativa je najzdravija ako ste intolerantni na laktozu?
Biljna mleka prodaju se vec decenijama i promovišu se zdrava, a posebno su usmerena na one koji su intolerantni na laktozu. Uprkos tome, malo je istraživanja koja su radena kako bi se utvrdilo koliko su koja biljna mleka zdrava.
Nova studija "Mekgil" univerziteta istražila je cetiri biljna mleka koja su najrasprostranjenija - sojino, pirincano, kokosovo i bademovo mleko, i uporedila hranljive vrednosti sa kravljim mlekom.
Nakon kravljeg, koje je ubedljivo najhranljivije, sledi sojino mleko koje je pobednik u "biljnoj kategoriji".
Sojino mleko
Ovo biljno mleko povezuje se sa antikancerogenim delovanjem zbog toga što sadrži dosta izoflavona. Sadrži osam grama proteina na 240 mililitara, 330 miligrama kalcijuma i 4,5 grama masti.
Pirincano mleko
Ne sadrži laktozu, zbog cega je odlicna alternativa za one koji su alergicni na soju i bademe.
U 240 mililitara pirincanog mleka nalazi se gram proteina, 2,5 grama masti i 315 miligrama kalcijum.
Ipak, pošto sadrži dosta ugljenih hidrata (26 grama na 240 mililitara), a malo hranljivih sastojaka, ne smatra se najboljom alternativom kravljem mleku.
Kokosovo mleko
Ovo mleko ima veoma široku primenu u azijskoj kulturi. Kokosovo mleko smatra se zdravim, posebno zato što pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola koji se povezuje sa kardiovaskularnim bolestima.
Medutim, ovo mleko ne sadrži proteine, na 240 mililitara sadrži 4,25 grama masti, gram ugljenih hidrata i 220 miligrama kalcijuma.
Bademovo mleko
Bademi sadrže dosta monozasicenih masnih kiselina koje se smatraju korisnim u mršavljenju i kontroli telesne težine, ali i smanjuju nivo lošeg holesterola.
U 240 mililitara bademovog mleka nalazi se gram proteina, isto toliko ugljenih hidrata, 2,5 grama masti i 330 miligrama kalcijuma.