MONDO/Beta

Hodžaj: Đurić je ušao na Kosovo dan pre hapšenja

Autor:

Zamenik premijera samoproglašenog Kosova Enver Hodžaj izjavio je da je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ušao na Kosovo dan pre nego što je uhapšen i potom deportovan u Srbiju. Iz Kancelarije demantuju Hodžajeve navode.

Hodžaj je rekao da međunarodni sporazum potpisan u Briselu jasno objašnjava kako i kada se zahteva dozvola za posetu i dodao da je Đurić prekršio zakon, prenose danas kosovski mediji.

"Đurić je ušao na Kosovo dan ranije, a potom je u međuvremenu pokušavao da dobije dozvolu za posetu. U trenutku kada je njegova kancelarija podnela zahtev, on je već bio na Kosovu", naveo je Hodžaj.

Hodžaj je dodao da policijska akcija nije bila uperena protiv srpske zajednice, već pojedinca koji je nezakonito ušao na Kosovo.

Đurić: U Prištini spremaju rat!

Hodžaj je rekao da je provokacija i to što je Đurić naveo da je na isti ili sličan način ušao na Kosovo šest ili sedam puta ranije.

"Njegova namera je bila da provocira unutrašnju situaciju na Kosovu", rekao je Hodžaj.

KOZAREV: NIJE TAČNO DA JE UŠAO DAN RANIJE

Zamenik direktorka Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev negirao je danas tvrdnje iz Prištine da je Đurić ušao na Kosovo dan pre nego što je priveden i prebačen u centralnu Srbiju.

"Tvrdnja da su Đurić i Selaković na Kosovo i Metohiju ušli dan ranije je laž Envera Hodžaja koji svakim danom novim i novim lažima želi da prikrije i izbegne odgovornost separatista u Prištini za akt terorizma prema golorukim Srbima u Kosovskoj Mitrovici", naveo je Kozarev u saopštenju.

On je ocenio da nema opravdanja za, kako se izrazio, "sadističko divljanje maskiranih terorista i otmičara".

"Nema, Envere, opravdanja za sadističko divljanje tvojih i Tačijevih maskiranih terorista i otmičara. Nećeš moći da novim lažima pokriješ nedela svojih terorista koji su puškama i čizmama tukli i gazili nenaoružane Srbe", naveo je on.

Tenzije na relaciji Beograd - Priština su porasle nakon hapšenja Marka Đurića u Prištini.

U ponedeljak je vladao haos na severu Kosova nakon što su snage ROSU uspale u zgradu Mitrovačkog dvora i uz primenu sile uhapsile direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

"Ubacili mi prste u usta i tako me vukli"

Tom prilikom povređene su 32 osobe, od kojih pet teže.

Marka Đurića su odveli u Prištinu, a potom je nakon saslušanja deportovan sa Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je istog  hitnu sednicu Saveta za bezbednost. Nakon sednice, Vučić je izjavio da će otmičari Marka Đurića odgovarati pred srpskim organima.

Vučić: Đurić povređen, otmičari će odgovarati!

Prištinske vlasti su saopštile da je Đurić nelegalno ušao na Kosovo i da je to predstavljalo kršenje zakona, ustavnog poretka i Briselskog sporazuma.

Veselji provocira: Potvrdili smo suverenitet

Povezano

Sve vesti