• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepe vesti iz RZS: Industriji dobro ide

Izvor Tanjug

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je na godišnjem nivou za veoma dobrih 6,9 odsto u prva dva meseca 2018. godine. Učinak prerađivača još bolji - 8 procenata.

Industrijska proizvodnja u februaru mesecu je bila veća za 3,3 odsto nego u istom mesecu 2017. godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Pri tome, prerađivačka industrija je u februaru povećana za 4,7 procenata međugodišnje, sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija je imao rast od 3,7 posto, dok je u rudarstvu zabeležen pad od 9,5 odsto.

Kad je reč o rezultatima industrijskih sektora u prva dva meseca, pored skoka od 8,0 koji su ostvarili prerađivači, solidan rast od 6,2 procenta je zabeležen i u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, a rudarstvo i ovde ima negativan skor od 0,1 posto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, povećana je u februaru za 13,7 odsto međugodišnje, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,5 posto, dok je proizvodnja netrajni proizvoda za široku potrošnju ostala na istom nivou.

Proizvodimo manje, a uvozimo više

Pad je zabeležen u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 0,6 procenata i energije za 1,6 posto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u februaru, u odnosu na isti mesec 2017., imali su proizvodnja: metalnih proizvoda (osim mašina), osnovnih metala, hemikalija i hemijskih proizvoda, električne energije i proizvoda od nemetalnih minerala.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kole

Tako nam dobro ide....

special image