MONDO/Tanjug

ISTINITO A ZABRANJENO: Ne može "Jaja bez GMO"

Autor:

Kompanija Mercator S, iz konglomerata Agrokora koji u Srbiji drži trgovinske lance Merkator, Idea i Roda, moraće da obustavi reklamiranje "hrane bez GMO", iako su navodi u njoj tačni.

10
A- A A+
jaja Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Merkator u reklami ističu da su jaja njihove (odnosno Agrokorove) robne marke "K plus", bez GMO, ali im je to sada Veterinarska inspekcija zbranila.

Veterinarski inspektori bili su u kontroli i doneli odluku da se povuče reklamiranje putem sredstava javnog informisanja kao i sa bilborda, rečeno je za "Večernje novosti" u Ministarstvu poljoprivrede.

Dunav Soja

BEZ GMO Dunav Soja je jedan od gmo-free sertifikata koji je, na inicijativu potrošača i prehrambene industrije širom Evrope, koji postoje već dve decenije, kada su Ausrtrijanci, Nemci i Švajcarci počeli da kreiraju dobrovoljne standarde kvaliteta za proizvodnju i označavanje BEZ GMO prehrambenih proizvoda. Ovi sertifikati garantuju da u procesu proizvodnje (od njive do trpeze) nisu korišćeni genetski modifikovani sastojci. Danas je više od 10.000 proizvoda u Evropi sertifikovano i označeno kao BEZ GMO, a na primer sva jaja u Austriji su "BEZ GMO" Dunav Soja sertifikovana, čime se garantuje da životinje nisu hranjene GM stočnom hranom kao i da u celom procesu proizvodnje i krajnjem proizvodu nema GMO sastojaka.

Ta reakcija inspektora usledila je pošto se nedavno pojavila reklama da su to prva jaja na našem tržištu sa sertifikatom "Dunav soje" () koji garantuje da je proizvod bez GMO.

Kako u Srbiji zakon o GMO predviđa da nijedan modifikovani živi organizam kao ni proizvod od GMO ne može da se prodaje, odnosno gaji u komercijalne svrhe, podrazumeva se da je sva roba u našoj zemlji bez GMO, pišu "Novosti".

Znači, nije netačno da su jaja bez GMO, kao i da prva imaju taj sertifikat, već je to "zabranjeno naglašavati".

U Ministarstvu poljoprivrede smatraju da se reklamiranjem "kupci mogu dovesti u zabludu da svi drugi proizvodi koji su iste sadržine mogu da sadrže GMO", jer nije naznačeno drugačije.

Oni tu oznaku ne mogu da koriste kao svoju prednost jer, kako kažu u Ministarstvu, deklarisanje hrane mora da se obavlja na način kojim se ne obmanjuje kupac, mada se ovde laički ne vidi da obmana zaista i postoji.

Više nam izgleda kao kad bi proizvođaču cipela zabranili da ih reklamira kao udobne, jer bi to moglo da znači da postoje i neudobne cipele drugih proizvođača.

Ovakvom odlukom dovodi se u pitanje i smisao postojanja sertifikata "BEZ GMO" u Srbiji, kakav je i sertifikat međunarodnog udruženja Dunav Soja.

Koliko smo GMO hrane već pojeli?

Da stvar bude besmislenija, "Dunav Soja" označavanje zvanično je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, i to je od maja 2015. bila prva i jedina oznaka kontrolisanog GM free kvaliteta. Rad "Dunav Soje" podržan je i od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i projekta "Kvalitetna soja bez GMO-a iz Dunavske regije".

Ukidamo zabranu GMO? Šta nas čeka

Zabrana obeležavanja "GMO free" inače je veoma popularna taktika velikih GMO proizvođača u SAD, koji troše desetine miliona dolara na lobiranje da se zakonski spreči da se takve etikete nađu na prozvodima.

MONDO istražuje: ISTINA O GMO u Srbiji (1/2)

Povezano

Sve vesti