Ko je sve radio sa Novakom? I ko je sledeći?

Autor:

Đoković je tokom karijere sarađivao sa velikim brojem teniskih stručnjaka - od Jelene Genčić do Radeka Štepaneka. Pročitajte ko je sve prošao kroz Noletov stručni štab

Novak Đoković završio je, na opšte iznenađenje, saradnju sa Andreom Agasijem. Amerikanac je pomalo na senzacionalan način obelodanio prekid sa nekada bivšim brojem jedan.

Ta saradnja je počela u maju 2017. kada su objavili da će raditi zajedno prvi put pred Rolan Garos. Nakon toga obavestili su javnost da će to biti specifična "veza", a Agasi je više puta istakao da ne dobija novac za taj posao. Oni su dogovorili da će raditi samo na grend slemovima i uoči velikih turnira, a vrlo brzo nakon toga Novak je morao da završi sezonu zbog problema sa laktom.

Oni su se ponovo spojili početkom 2018. godine na Australijan Openu, nakon čega je Đoković morao na novu pauzu i manju hiruršku intervenciju, a poslednja saradnja bila je pred masters u Indijan Velsu, kada je Đoković uoči turnira otputovao u Las Vegas gde se pripremao sa Agasijem.

Trenutno u njegovom stručnom štabu je Radek Štepanek, bivši igrač koji je praktično odmah po odlasku u penziju uskočio u trenerske patike i počeo saradnju sa Đokovićem.

O njihovom angažmanu šuškalo se još u junu prošle godine, a Novak je ozvaničnio saradnju gotovo šest meseci kasnije.

Nameće se logično pitanje, ko će ubuduće trenirati Đokovića?

Da li je to neko "veliko ime", kako brojni novinari spekulišu i sugerišu... Ili je možda najbolji izbor da to budu treneri poput Marjana Vajde, koji nisu imali veliku igračku karijeru, ali su odlični mentori?

Novakov prvi trener bila je Jelena Genčić. I on sam više puta je rekao da je ona otkrila talenat i dar koji poseduje i odigrala ključnu ulogu u tome da izabere tenis kao životni poziv.

Đoković se potom profesionalno učio tenisu u akademiji Nikole Pilića u Minhenu.

Između 2004. i 2005. radio je sa Dejanom Petrovićem, koji je kasnije bio i selektor Dejvis kup tima SCG i Srbije, a nakon toga kratko i sa Rikardom Pitijem. Saradnja sa Italijanom nije dugo potrajala jer je u isto vreme podučavao Ivana Ljubičića i u tom trenutku nije bio spreman da se u potpunosti posveti radu sa 18-godišnjim Đokovićem.

marjan vajda Foto: MN Press

Novak je u junu 2006. godine angažovao Marjana Vajdu i sa njim je sarađivao sve do maja prošle godine. Pod njegovim nadzorom napravio je sve uspehe u karijeri, osvojio 12 grend slem titula, i to na sva četiri turnira, postao i opstao na prvom mestu ATP liste.

Godinu dana nakon početka rada sa Vajdom stručnom štabu se priključio i Miljan Amanović, fizioterapeut, kasnije i Đokovićev kum, koji je takođe bio u timu kao i Vajda sve do prošle sezone.

Pre njega angažovan je izraelski fitnes trener Ronen Bega, ali je posle nepune tri godine saradnja okončana. Nekoliko izgubljenih mečeva od Rafaela Nadala uslovili su da promeni trenera, pa je priliku dobio Gebhard Fil Grič, koji se potom dugo zadržao u timu.  

Novak je konstantno napredovao radeći sa njima, ali je i povremeno unosio promene u stručni štab. On je 2007. radio na poboljšanju igre na mreži sa australijskim specijalistom u dublu Markom Vudfordom, a dve godine kasnije u tim je doveden i Tod Martin. Njegovo glavno zaduženje je bio servis.

U julu 2010. angažovao je Igora Četojevića, nutricionistu, koji je pomogao Đokoviću da u potpunosti promeni režim ishrane. On je tada izbacio gluten, a nakon toga zabeležio je najbolje rezultate u karijeri. Uprkos tome, Četojević je napustio Novaka samo godinu dana kasnije.

Nedugo posle toga timu se priključio Dušan Vemić, koji je dve godine bio stalni član pobedničke ekipe.

Vemić je zvanično završio saradnju sa Đokovićem pre US Opena 2013, a u decembru iste godine u stručni štab stiglo je najveće ime - Boris Beker.

Iako su mnogi smatrali da to nije dobra odluka, Đoković je sa Bekerom u timu nastavio da beleži sjajne rezultate. Vajda više nije putovao na sve Novakove turnire, već je njegovo mesto preuzeo Beker. Radio je to odlično, jer je najbolji srpski teniser svih vremena pod njegovom palicom osvojio čak 25 turnira, od čega šest grend slemova.

Početkom decembra 2016. godine saopštili su javnosti da završavaju saradnju.

Samo šest meseci kasnije, u maju 2017. Novak je napravio još jedan, drastičniji rez.

Otpustio je kompletan stručni štab - trenera Marjana Vajdu, kondicionog trenera Gebharda Fila Griča i fizioterapeuta Miljana Amanovića.

Na krupan korak Đoković se odlučio nakon detaljne analize igre, postignutih rezultata, ali i zbog privatnih planova svakog člana tima.

Tada je saopšteno javnosti  da su uprkos fantastičnoj saradnji u proteklom periodu neophodne promene, nov pristup i nova energija da bi Đoković podigao nivo igre i ostvarivao bolje rezultate na ATP turu.

To se ipak nije desilo. Đoković od tada nije zabeležio nijedan impozantan rezultat, ne računajući osvajanje turnira u Istbornu, koji je bio zagrevanje za Vimbldon, ali, ruku na srce, problem sa laktom umnogome je uticao na to.

Nastupi na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju uverili su javnost da je Đoković još daleko od željene forme i da je duga pauza ostavila mnogo traga na njegovu igru.

Ko bi to mogao da popravi?

Tagovi:

Povezano

Sve vesti