Deco, čitate li knjige?

Autor:

Detinjstvo ne bi smelo da vam prođe a da niste pročitali neke klasike. Pa, evo vam prilike!

0
A- A A+
poruka, poruke, protest, stanišić, knjige, knjiga, biblioteka Foto: Mondo/Goran Sivački

Biblioteke u Srbiji organizuju danas programe povodom Međunarodnog dana knjige za decu, koji je uveden pre više od pola veka u nameri da se kod najmladjih čitalaca probudi i produbi ljubav prema pisanoj reči.

Dan dečje knjige ustanovljen je 1967. godine na dan kada je 1805. godine rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik iz čijeg se pera rodilo više od 150 bajki, medju kojima su "Mala Sirena", "Ružno Pače", "Palčica" i "Snežna kraljica", bez kojih odrastanje generacija ne bi bilo moguće zamisliti, a koje su i danas nadahnuće za mnoge reditelje, kao i filmske kompanije poput Diznija.

Biblioteke širom Srbije danas će organizovati različite programe, radionice i promocije knjiga za decu, a prigodu će iskoristiti i da privuku pažnju javnosti na to koliko je važno deci u najranijem uzrastu otkriti vrednost knjige i magije čitanja.

Aleksandru Pejčinoviću su roditelji čitali kadaj e bio mali. Sada on ima 11 godina i za 365 dana je sam pročitao 300 knjiga!

UPOZNAJTE GA!

Izvor: MONDO

U Srbiji je u cilju promovisanja čitanja kod najmlađih 1997. godine uvedena nagrada "Dositejevo pero" na osnovu konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta da u ime vršnjaka izraze sud o onome što je za njih napisano.

Nagrada o kojoj odlučuje najveći i najiskreniji žiri, sastavljen od više od stotinu beogradskih osnovaca, u oktobru je među 47 naslova prispelih na konkurs Dečje kritike, dodeljena Silviji Otašević i Slobodanu Stanišiću, za knjige "Olimpijski san" i "Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske".

Olimpijski san - roman koji treba pročitati

Medju dobitnicima "Dositejevog pera"za ove dve decenije bili su između ostalih Ljubivoje Ršumović, Gradimir Stojković, Uroš Petrović, Igor Kolarov, Jasminka Petrović.

Beogradsko Dečje odeljenje koje širom grada ima svoje ogranke, osnovano je 1931. godine. Najstarija knjiga za decu, u fondu od više od 60.000 naslova, je iz 1878. je godine "Dani odmora. Darak dobroj deci od čika Steve" Stevana Popovića, u izdanju Srpske knjižare Braće M. Popović. Najstarije strano izdanje je iz 1921. "Tartaren Taraskonac" Alfonsa Dodea.

Vlada Švedske u cilju promocije dečje književnosti dodeljuje međunarodnu nagradu "Astrid Lindgren" u čast autorke "Pipi Duga Čarapa", vrednu pola miliona evra.

U čast dečje književnoti Danci su uveli nagradu "Hans Kristijan Andersen" od 80.000 evra, koja se dodeljuje svake druge godine književnicima čije stvaralaštvo ima sličnosti sa delima čuvenog danskog pisca. Nagrada se naziva i dečjom Nobelovom nagradom.

Povezano

Sve vesti