MONDOPop - pola veka "Odiseje u svemiru" VIDEO

Autor:

Ovaj MONDOPop je posvećen priči o "Odiseji", a u svečanoj, "vanzemaljskoj" atmosferi, Jelena vam predlaže i petnaest SF ostvarenja koja treba pogledati.

MONDOPop - pola veka "Odiseje u svemiru" VIDEO Foto: MONDO/Jelena Đurović

Dogodilo se na današnji dan…

Pre tačno pola veka, 3. aprila 1968, u bioskopsku distribuciju je ušao film koji je promenio tok moderne kinematografije - "2001 - Odiseja u svemiru".

Filmadžije širom sveta danas obeležavaju jubilej, a predstojeći festival u Kanu će organizovati specijalnu projekciju - uvodnu reč će tom prilikom dati Kristofer Nolan, a film će biti prikazan sa originalne trake 70mm. Nova, remasterovana Blu-rej verzija izlazi krajem ove godine.

Najnovija MONDOPop epizoda je posvećena priči o "Odiseji", a u svečanoj, "vanzemaljskoj" atmosferi, Jelena vam predlaže i petnaest SF ostvarenja koja treba pogledati.

JELENA i "ODISEJA" su pred vama -  POGLEDAJTE!

Izvor: MONDO/Jelena Đurović


"Odiseja" je bioskopski život započela u zenitu rata u Vijetnamu a samo dan pre nego što je u Memfisu ubijen Martin Luter King. Inovativni art-film sa velikim budžetom - kombinacija je uzrujavala producente iz kuće MGM ali je "Odiseja" postala najveći blokbaster 1968. i osvojila Oskara za specijalne efekte.

Koscenarista je bio proslavljeni pisac SF-a Artur Klark.

Kubrik je od Klarka zapravo “naručio” scenario baziran na već postojećoj Klarkovoj kratkoj priči “The Sentinel”, a dve glavne teme koje su interesovale Stenlija: zašto treba da verujemo da postoji inteligencija na drugim mestima u kosmosu i kako bi takvo otkriće uticalo na život na Zemlji.

Klark je pisao ali nije bio siguran kako priča treba da se završi. U jednom momentu Stenli i Artur su pozvali astronoma Karla Sagana da traže savet. Ni veliki naučnik, koji im je tokom priprema davao sugestije, nije mogao da im pomogne. Kubrik je snimio veoma čudan, gotovo metafizički kraj i tako zakucao ovo ostvarenje u sam vrh sedme umetnosti.

Investicija od deset miliona dolara se tokom godina pretvorila u 190 miliona, a Džordž Lukas je izjavio da niko ni ne treba da pokušava da snimi bolji naučno-fantastični film od Odiseje.

***

JELENIN TOP 15 FILMOVA IZ ŽANRA "MUDRI SF"


1. Solaris (1976), Andrej Tarkovski

2. Invasion of The Body Snatchers (1978), Filip Kaufman

3. Alien (1979), Ridli Skot

4. Blade Runner (1982), Ridli Skot

5. Aliens (1986), Džejms Kameron

6. AI (2001), Stiven Spilberg

7. Minority Report (2002), Stiven Spilberg

8. District 9 (2009), Nil Blomkamp

9. Prometheus (2012), Ridli Skot

10. Under the skin (2013), Džonatan Glejzer

11. Upstream Color (2013), Šejn Karut

12. Gravity (2013), Alfonso Kuaron 

13. Midnight Special (2016), Džef Nikols

14. Blade Runner 2049 (2017), Denis Vilnev

15. Annihilation (2018), Alex Garland

Tagovi:

Povezano

Sve vesti