Travnik vs Banjaluka: Čiji su ćevapi bolji? ANKETA

Autor:

U Travniku se "uzburkali duhovi" nakon najave nominacije banjalučkog ćevapa na Uneskovu listu. "Naši ćevapi su najbolji!", tvrde Travničani

Travnik vs Banjaluka: Čiji su ćevapi bolji? ANKETA Foto: Vedran Ševčuk/MONDO

Nakon što je banjalučki ćevap uvršten na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srpske, što otvara vrata njegove nominacije za UNESCO, regovali su Travničani koji navode da, iako ima više recepata za ovaj delikates, uopšte nemaju dilemu gde se prave najbolji ćevapi u BiH, pa i šire.

Onima koji ne veruju u to, travničke ćevabdžije poručuju da pitaju mnogobrojne goste i putnike namernike koji svrate na jednu od ćevabdžinica na travničkoj žitarnici ili u Konak i Dolac na Lašvi, piše "Dnevni Avaz".

List navodi da se za travnički ćevap koristi više vrsta mesa u odnosu na sarajevski i banjalučki, kao i da je somun ili pitica deblja i ukusnija.


Haris Hadžić Hari, koji je prvu ćevabdžinicu otvorio 1989. godine ističe da travničke ćevabdžije nemaju udruženje, ali da planiraju da se organizuju kako bi zaštitili ćevap kao brend.

"Trebamo to uraditi nezavisno od banjalučkog i sarajevskog ćevapa. Moj stav je da bismo svi trebalo posebno da zaštitimo svoj proizvod, jer se razlikuje", mišljenja je Hadžić.

Rasim Karalić, vlasnik ćevabdžinice pored travničke Šarene džamije takođe smatra da je neophodno zaštititi lokalni brend.

"Razlog je jednostavan. U Travniku se prave najbolji ćevapi. Oni se znatno razlikuju i od sarajevskih i od banjalučkih. Velika razlika je i u pitici, somunu, koji  prave travnički pekari. Ko je probao, zna o čemu govorim", kaže Karalić.

MONDO TV: Da li su ovo najbolje pljeskavice u Beogradu?

Izvor: MONDOTravničke ćevabdžije izgleda su ostale zatečene nakon što je prošle nedelje objavljeno da je na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa RS uvršten banjalučki ćevap, čime je otvorena mogućnost za njegovu nominaciju na cenjenu Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog svetskog nasleđa.

Iz Ministartstva prosvete i kulture RS navedeno je da se Banjalučki ćevap pojavio još u vreme čuvenog banjalučkog duhovskog vašara, a u zadnjih stotinjak godina originalni banjalučki ćevap u pločicama sa somunom - lepinjom, proslavio se i udomaćio u Banjaluci, a potom na prostoru bivše Jugoslavije i dalje širom sveta.

Uskoro očekujemo reakcije i iz trećeg "tabora" bosansko-hercegovačkih ćevabdžija, onih iz Sarajeva, a u međuvremenu predlažemo vam da učestvujete u našoj anketi...


Tagovi:

Povezano

Sve vesti

Mondo izdvojeno