Avio-saobraćaj u Srbiji i Crnoj Gori: Problemi!

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) objavila je da su moguća kašnjenja poletanja i sletanja aviona zbog tehničkog kvara na softverskom sistemu Evrokontrola u Briselu.

0
A- A A+
avion Foto: MONDO/Dragana Todorović

"Oko 13 sati došlo je do tehničkog kvara na softverskom sistemu Evrokontrola u Briselu zbog čega je redukovan protok vazdušnog saobraćaja u celoj Evropi", navodi se u saopštenju SMATSA.

U skladu sa procedurama koje su predviđene za ovakve situacije, moguća su kašnjenja letova i u zoni nadležnosti SMATSA, odnosno kašnjenja u poletanju i sletanju aviona u Srbiji i Crnoj Gori.

Uspostavljanje pune redovnosti odvijanja saobraćaja zavisiće od otklanjanja tehničkih smetnji u centralnom sistemu Evrokontrola u Briselu, poručuju iz SMATSA, i dodaju da Evrokontrol posle ponoći očekuje normalizaciju stanja i otklanjanje smetnji.

Razni evropski aerodromi su registrovali kvar na sistemu danas rano posle podne.

Aerodrom u Amsterdamu na svom zvaničnom sajtu savetuje putnike da se konsultuju o mogućem kašnjenju letova, dok je u Briselu navedeno da će polasci sa aerodroma biti ograničeni na nekoliko u sat vremena dok se ne reši problem.

I beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" saopštio je da će se vazdušni soabraćaj odvijati usporeno zbog tehničkog kvara, a informacije o putnici informacije o svom letu mogu da potraže u izabranoj avio-kompaniji.

Takođe, status leta mogu da prate na sajtu beogradskog aerodroma - www.beg.aero.

Pročitajte: Ako treba da letite "Er Fransom"...

Povezano

Sve vesti