PUTNIK (FILMSKA RECENZIJA)

Kolumnista MONDA Miško Bilbija "krstio" je novi filmski žanr "Lijam Nisan filmovi". Znate već, neko mu dirne u porodicu, on se razbesni i to je to otprilike. Pročitajte recenziju filma "Putnik".

PUTNIK
The Commuter (2018)
Režija: Hame Kole-Sera
Uloge: Lijam Nisan, Sem Nil
Distributer: Taramount

Smislio sam da mi je ove nedelje bio neophodan mali odmor i od festivala i festivalskih filmova, od umetnosti i teških drama, ali i od superheroja, CGI efekata i preproduciranih spektakularnih blokbastera. Bio sam, dakle, u potrazi za malim, B-filmom, tu negde oko 100 minuta, ne više. Nisam imao baš previše izbora, pa sam na kraju završio na "Putniku". Proveo sam se sasvim solidno.

Lijam Nisan je poslednjih godina razvio taj podžanr koji slobodno možemo nazvati Lijam Nisan podžanr. Znate već, neko mu dirne u porodicu, on se razbesni i to je to otprilike. Zlikovci i nemaju neku šansu. Uzgred, obično Lijam ima i ograničeno vreme da obavi taj posao, ali to nikad i nije neka nepremostiva prepreka za njega. Sve je to počelo filmovima "Taken", pa je bio neki sličan i u avionu ("Non Stop"), pa je onda bio i onaj u kojem beži sa svojim sinom od mafije ("Run All Night"), a evo sada imamo i ovu situaciju u vozu.

Zanimljivo, Lijam je sve te filmove snimao po Evropi, ili sa evropskim parama i rediteljima, a ova dva poslednje pomenuta sa Špancem Kole-Serom, pa tako i nije neko iznenađenje da i "Putnika" potpisuje isti tip. Oprobana formula najbolje funkcioniše sa već proverenim sastojcima, zar ne?Majkl Mekoli je bivši policajac, porodični čovek sa mirnim i solidno plaćenim poslom u osiguravajućem društvu. Iako baš i nemamo neko suvislo objašnjenje zašto Majkl više nije policajac već superdosadni službenik, nekako nam to i nije baš važno. Kao ni ostale stvari koje se tiču osnovne logike u ovoj priči. U svakom slučaju, Majkl svakog dana ide vozom na posao, uvek sreće iste ljude i generalno, u njegovom životu se ne dešava ništa značajno.

Sve dok jednog dana prvo ne dobije otkaz na poslu, potpuno nenajavljeno, svakako. Istog dana, u vozu, Majklu se dogodi još jedna neočekivana stvar - susret sa misterioznom ženom koja mu ponudi brdo para ukoliko do kraja vožnje otkrije putnika o kojem dobija vrlo malo podataka. Znam, i ovo zvuci glupo i besmisleno, ali Majkl iz radoznalosti odlučuje da proveri šta se krije iza ove nepristojne ponude, samo da bi bio upleten u mrežu čudnih i pretećih događaja iz kojih više ne može da se lagano izvuče. A u trenutku kada i njegova porodica bude uvučena u mračan sled događaja, svima, pa čak i najnaivnijim u sali, postaje jasno da Majkl mora što pre da postane "onaj" Lijam, iz već pomenutih filmova.

U ovom klasičnom B zapletu, neke stvari ipak odudaraju od očekivanih. Pre svega, to je više nego kvalitetan kasting za ovu vrsta akcionih filmova. Sem Nil, Vera Farmiga, Elizabet Mekgovern i mnogi čija imena možda i ne biste prepoznali, ali poznatih lica u svakom slučaju, funkcionišu i više nego dobro, za razliku od priče koja, iako prihvaćena bez previše očekivanja, ponekad prevazilazi svaku meru čak i kod najtolerantnijih gledalaca.

Ne i kod mene!

Nisam se mnogo uzbuđivao zbog apsolutne predvidljivosti priče i prepustio sam se suludoj vožnji jednog trenutka čak i podivljale kompozicije u kojoj je sve sigurnije nastupao naš glavni junak. U trci sa vremenom, vagon po vagon, putnik po putnik - i na kraju izletanje iz šina, sve sam to ispratio udobno zavaljen u svoju bioskopsku fotelju. Spojler ili ne, ali, evo, da otkrijem i to da Lijam na kraju uspeva da se izbori sa svim nedaćama i da, a to nije nimalo nevažno, svoj put završi ne kao dosadni Majkl, već ponovo kao sjajni policajac Lijam.Mozak na otavu, dakle, i ako vam nedostaje mali (u stvari ne baš mali, nego film sa zaradom od više od 100 milona $), akcioni "Lijam Nisan" film, imate još nešto malo šanse da ga uhvatite u bioskopima. Nisam baš siguran da "Putnik" vredi kompletan paket koji se sastoji od karte + piće i grickalica po izboru, ali znate već, uvek postoje i alternativna rešenja za jedno bezumno, lenjo filmsko popodne.

ocena: **1/2

Povezano

Sve vesti