Uživanje u pasti zapravo bi moglo da vam pomogne da smršate, pokazuje nova studija!
Ako jedete tri porcije paste nedeljno, za 12 nedelja cete smršati 0,5 kilograma, pokazala je nova studija.
Iako se pasta cesto smatra neprijateljem vitkog struka, za razliku od drugih ugljenih hidrata, špagete i makarone imaju nizak glikemijski indeks, zbog cega ne uzrokuju naglo povecanje šecera u krvi.
Neka ranija istraživanja su pokazala da hrana koja ima nizak glikemijski indeks brže zasiti coveka i duže ga drži sitim, cime se smanjuje i unos kalorija.
"Oslanjajuci se na dokaze, sada sa sigurnošcu možemo da kažemo da testenina nema neželjene efekte na kilažu, kada se konzumira u okviru zdrave ishrane", kaže vodeci autor studije dr Džon Sivenpajper.
Govoreci o rezultatima, on kaže da je studija dokazala da "pasta ne doprinosi višku kilograma niti povecava kolicinu telesne masti".
"Suprotno brigama, možda bi testenine mogle da budu deo zdrave ishrane, poput ishrane sa niskim glikemijskim indeksom".
To, naravno, ne znaci da treba da živite na testenini i da samo to jedete. Doktor Majkl Mosli kaže da je za liniju bolje da pastu i hleb jedete za veceru, nego tost za dorucak.
Eksperti su ranije tvrdili da je ugljene hidrate najbolje jesti na pocetku dana jer telo ima više vremena da sagori glukozu koju oslobadaju.
Ukoliko telo ne uspe u tome, oslobada se insulin kako bi se nivo šecera u krvi vratio u normalu, a to se radi tako što se skladišti šecer iz ugljenih hidrata kao mast, a posledica toga je gojenje.
Medutim, nova studija je pokazala da konzumiranje ugljenih hidrata uvece dovodi do manje dramaticnog povecanja nivoa šecera u krvi, nego unošenje istih namirnica za dorucak.
Dr Mosli savetuje ljudima da budu dosledni kada je rec o unošenju ugljenih hidrata i da izbegavaju prejedanje za bilo koji obrok.