Pokrenut projekat e-turist

Autor:

Zbog ogromnog broja turista koji u Srbiji borave neprijavljeni, resorno ministarstvo pokrenulo je projekat e-turist.

Pokrenut projekat e-turist Foto: Mondo/Goran Sivački

Trećina turista koji provode odmor u Srbiji nisu prijavljeni, borave često u nelegalnom smeštaju, u privatnim stanovima, kućama, vikendicama, a za koje vlasnici tih "hotela" ne plaćaju porez niti na bilo koji način evidentiraju svoje goste.

Zbog neprijavljivanja gostiju i značajne svote novca koju zbog toga država gubi, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je resorno ministarstvo pokrenulo projekat elektronske prijave turista i paušalnog oporezivanja onih koji izdaju "stan na dan", a kako bi se rešio ovaj problem.

"Iako je teško govoriti u preciznim brojkama, sigurno 30 odsto turista borave u Srbiji neprijavljeni i ne možemo da ih evidentiramo. Ne može turistička inspekcija da ulazi u stanove, kao ni bilo koja druga inspekcija bez policijskog naloga, a policija opet ne može bez sudskog rešenja. Prema tome, to je jedan začarani krug", kaže Ljajić za Tanjug.

Zbog toga što ovi turisti nisu zvaničnom prijavom "pokriveni" u nelegalnom smeštaju, a MUP nema podatke, što je inače praksa u svetu kada je reč o kretanju i zadržavanju stranaca u zemlji, nije moguće imati ni pravu sliku o dužini boravka gostiju u turističkim centrima u Srbiji.

"Radimo na projektu e-turist, pokušavamo da uvedemo elektronsku prijavu i odjavu turista, prijavu boravišne takse kako bismo u svakom trenutku znali tačan broj turista i kako bismo imali precizne podatke o njihovom broju", navodi ministar.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. godini je u Srbiji boravilo ukupno 3.085.866 turista, od čega je domaćih bilo 1.588.693, stranih 1.497.173, odnosno stranci su činili 49 odsto ukupnog broja gostiju.

Ostvareno je više od 8,3 miliona noćenja, od čega je 38 odsto bilo gostiju iz inostranstva, a samo u januaru ove godine je povećan devizni priliv od turizma za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, kaže Ljajić, zbog toga što se ne prijavljuju svi gosti, stvarni broj turista je značajno veći.

"Realni rezultati turističkog prometa su značajno veći od onih koje mi saopštavamo, jer imamo ogromnu sivu zonu koju pokušavamo da smanjimo projektom e-turist i projektom paušalnog oporezivanja fizičkih lica koja pružaju smeštaj", navodi Ljajić.

Izvor: Tanjug

Paradoksalano je, ocenjuje, da u Novom Sadu ima svega 215 kategorisanih privatnih ležajeva, u Beogradu 2.500, a da broj turista u Srbiji prelazi cifru od tri miliona.

"Moramo da motivišemo sve one koji izdaju smeštaj strancima, da im damo podsticaj da paušalni porez koji će plaćati bude za njih dovoljno stimulativan, odnosno, da ne bude visok, kako bi imali interes da prijave turiste i da budu u legalnim tokovima", kaže Ljajić i dodaje da je to važno i zbog sigurnosnih izazova.

Na pitanje da li postoji bezbednosni rizik s obzirom na to da država nema evidenciju ko su stranci koji se prijavljuju u neregistrovane stanove, Ljajić kaže da je jedan od "glavnih aduta Srbije" u privlačenju stranih turista stabilnost i sigurnost koju stranci osećaju u Srbiji. Kaže da do sada nije bilo zabeleženih incidenata i naznaka da oni koji su boravili u nekim od nelegalnih "hostela" predstavljaju bezbednosni rizik po građane i državu.

Ljajić zaključuje da je ova turistička sezona počela pozitivno i da očekuje da se nadmaši prošla godina, kako po broju turista, tako i po visini sredstava koje će država ostvariti od turizma.

Kao ilustraciju dobrog početka sezone kaže da je u prva tri meseca ove godine podeljeno 32.000 vaučera za odmor u Srbiji što je, napominje, 30 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Povezano

Sve vesti