Iako se pušenje cigareta često povezuje sa smanjenjem apetita, ispostavilo se da pušači zapravo unose oko 200 kalorija više od nepušača. Evo u čemu se još razlikuje njihova ishrana.
Istraživanje Univerziteta "Ferfild" u kojem je ucestvovalo 5.293 odraslih, pokazalo je da pušaci u proseku unesu oko 200 kalorija više dnevno.
"Ishrana pušaca zasniva se na namirnicama koje imaju visoku kalorijsku vrednost, što znaci da oni pojedu kolicinski manje hrane koja sadrži više kalorija, dok nepušaci konzumiraju više hrane niže kalorijske vrednosti", kaže vodeca autorka studije dr Džeklin Vernareli.
U studiji u kojoj je ucestvovalo 5.293 odraslih Amerikanaca, naucnici su ispitali ucesnike o tome šta su jeli u protekla 24 sata, kao i kakav je njihov pušacki status. Nakon toga su izracunali gustinu energije, odnosno koliko su volonteri uneli kalorija po gramu.
Rezultati su pokazali da nepušaci unose oko 1,79 kalorija po gramu hrane, dok pušaci unose 2,02 kalorije po gramu hrane, dok oni koji ne puše svakodnevno vec ponekad konzumiraju 1,89 kalorija po gramu.
Takode, i bivši pušaci unose više kalorija u odnosu na one koji nikad nisu bili pušaci - u proseku oko 1,84 kalorije po gramu hrane, ali to je i dalje manje nego što unose pušaci.
Istraživanje sugeriše da broj popušenih cigareta dnevno može da se poveže sa lošijim kvalitetom ishrane.
Gledajuci generalno ishranu pušaca, naucnici su utvrdili da oni takode jedu manje voca i povrca nego nepušaci, što znaci da je veca i verovatnoca da u organizmu nemaju dovoljno vitamina C.
Nedostatak ovog vitamina pušace bi mogao potencijalno da izloži vecem riziku od kardiovaskularnih bolesti i kancera, kažu istraživaci.