MONDO/Tanjug

Zašto nema naknade za petoro i više dece

Autor:

Ako ste se pitali zašto je finansijska podrška ograničena na četvoro dece, evo šta kaže ministarka Đukić Dejanović.

2
A- A A+
novac, evro, evri, strana valuta, valute, 100 evra, 200 evra pare Foto: MONDO/Mario Milojević

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da je finansijska podrška majkama od 1. jula ograničena na četvoro dece u skladu sa mišljenjem Svetske zdravstvene organizacije da do četvrtog porođaja nema rizika po zdravlje majke.

"Svetska zdravstvena organizacija kaže da nema rizika po zdravlje majke kada rađa do četvrtog deteta i zato je naša podrška finansijska samo za četvoro dece", rekla je Đukić Dejanović odgovarajući na pitanja u Privrednoj komori Srbije.

Objasnila je da je stav STO ne samo da za ženu nije rizik da rađa prvo, drugo, treće ili četvrto dete, već da je to i poželjno za njeno zdravlje.

Podsetila je da mere predviđene Zakonom o finansijskoj poršci porodici stupaju na snagu 1. jula i da predviđaju za decu rođenu u ovoj godini 100.000 dinara jednokrano za jedno dete, za drugo dete 10.000 mesečno, za treće 10 godina 12.000 mesečno i za četvrto dete 18.000 dinara mesečno isto 10 godina.

Đukić Dejanović je rekla da sva finansijska davanja stižu na račun majki i da one mogu, gde je započet program e-beba, da se registruju još u porodilištu, kao i da novac može da ide i očevima na zahtev majke.

Ministarka kaže da to ministarstvo majke često pitaju šta će biti sa onima koje već imaju dvoje, troje ili četvoro dece, ali da nisu oni prava adresa, već da su za njih predviđene mere u resoru Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i da lokalne samouprave imaju komplementarne mere.

Ona je dodala da je veoma važno jačati partnersku ulogu oca u roditeljstvu.

Povezano

Sve vesti