Čak i u sitom kartonu, jaja mogu biti različite boje. Zašto?
Boja ljuske nije pokazatelj svežine jaja, odmah da razjasnimo. Takode, treba da znate i da je pogrešno mišljenje da su svetlosmeda jaja hranljivija.
Neke ptice, zbog kamuflaže, ljusku boje pigmentom protporfirina koji se dobija razdvajanjem hemoglobina. Takva jaja su svetlosmeda, a ptice lakše mogu da ih sakriju u prirodi i sacuvaju od drugih životinja.
Isto važi i za kokoške - razlicite vrste nose jaja razlicite boje i to nema nikakve veze sa kvalitetom i svežinom jaja.
Da li su jaja sveža ili ne, možmo da proverimo tek kada jaja kupimo i to tako što cemo u dublju providnu posudu sipati hladnu vodu, ubaciti jaje i gledati sledece:
I još jedan savet: kada kupite jaja, nemojte ih držati u vratima frižidera - brže ce se pokvariti jer su na tom mestu cesto izložena promenama temperature zbog otvaranja i zatvaranja frižidera.
Najbolje je da ih držite na temperaturi koju možete da održavate ili preciznije - da ih u kutiji držite na srednjoj polici frižidera.
S obzirom na to da je ljuska jajeta prilicno propustljiva, preporucuje se da jaja držite dalje od sirovog mesa, da biste izbegli potencijalnu zarazu.