• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Novac za kulturu rasporediti drugačije"

Izvor mondo.rs

Asocijacija "Nezavisna kulturna scena Srbije" traži poništavanje konkursa Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

 Konkurs Sekretarijata za kulturu grada Beograda rezultati Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Asocijacija "Nezavisna kulturna scena Srbije" pozvala je na poništavanje konkursa za raspodelu budžetskih sredstava za kulturne projekte Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

U odnosu na 2017, sredstva za raspodelu na konkursu povećana su za oko 230.000 evra, pa je ukupno raspoređeno 976.500 evra. Najviše novca dobila su udruženja građana, a NKSS navodi da je uglavnom reč o udruženjima koja se do tada nisu bavila kulturnim delatnostima.

Luka Knežević Strika iz NKSS naveo je da je neophodno da se pokrene dijalog o kulturnoj sceni i raspodeli budžetskih sredstava, i podvukao da je ovo pitanje od važnosti za celokupnu, ne samo kulturnu javnost.

"Rezultati konkursa objavljeni su u vidu spiska odobrenih projekata, bez obrazloženja o prihvatanju ili neprihvatanju, ili transparentnog rada komisije. U skladu sa Zakonom o pristupu informacijama od javnog značaja, podneli smo zahtev da dobijemo uvid u podatke, i zakonski rok ističe za nekoliko dana," rekao je on.

NKSS predlaže i da konkursi ubuduće budu sprovođeni drugačije, u skladu sa pravilima Evropske unije, koja nalažu da svaki projekat koji je ispunio uslove konkursa dobije povratnu informaciju u vidu kratkog elaborata koji objašnjava zašto (ni)je prihvaćen. To bi, ukazali su iz NKSS, pomoglo podnosiocima projekata da uvide greške i poboljšaju svoje projekte na budućim konkursima, kako već iskusnim stvaraocima, tako i novim udruženjima i umetnicima.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE