Ishrana bogata povrćem snižava rizik od raka, štiti srce i krvne sudove, ali ima i povrća koje vam može naškoditi ako imate određene zdravstvene probleme.
Ako patite od gorušice
Odredena supstanca u paradajzu i proizvodima koji sadrže paradajz može da izazove gorušicu. Ako ste skloni gorušici i problemima sa digestivnim traktom, pokušajte da izbacite paradajz u bilo kojem obliku iz ishrane na nekoliko nedelja da vidite da li ce vam se stanje popraviti.
Ako uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi
Ukoliko uzimate lekove koji sprecavaju zgrušavanje krvi, jako je važno da održite stabilan nivo vitamina K, pošto njegov nagli skok može da umanji efikasnost lekova. Zbog toga je važno da pažljivo birate povrce koje jedete, jer najviše vitamina K dobijamo upravo iz povrca.
Narocito je važno da ne preterujete sa kolicinama kad jedete kelj ili spanac na primer, jer oni sadrže ovaj vitamin u velikim kolicinama. Nemojte jesti više od pola šolje dnevno.
Ako ste imali problema sa peskom ili kamenjem u bubrezima
U proseku, svaka peta osoba koja ima kamenje u bubrezima ima i povišen nivo oksalata u urinu. Zbog toga bi trebalo da ogranicite unos namirnica koje su bogate oksalatima, kao što su spanac, cvekla, repa.
Ako imate neku od zapaljenskih bolesti creva
Ako patite od ulceroznog kolitisa ili Kronove bolesti, kupus bi trebalo da jedete u minimalnim kolicinama pošto on izaziva gasove i nadimanje. Isto važi i za brokoli, karfiol, prokelj koji takode mogu da pogoršaju simptome ovih bolesti.
Ako pazite na kilažu
Ako vodite racuna o liniji, trebalo bi da pazite na kolicinu plavog patlidžana. Tekstura ovog povrca je takva da on upija masnoce. A ako je pržen, imace cak cetiri puta više ulja od pomfrita. Kalorije možete svesti na minimum akok ga pecete, kuvate na pari ili grilujete.