Pročitajte savet lekara kako da postepeno pređete sa posne na mrsnu hranu.
Danas se završava post, ali to nikako ne znaci da pocinje prejedanje. U praksi je, ipak, uglavnom tako. Zato lekari upozoravaju i savetuju umerenost u jelu i picu i postepen prelazak sa posne na mrsnu hranu.
Neka istraživanja i statistika pokazuju da tokom praznika pojedemo i pet puta više hrane, unesemo kalorija više nego inace i da svaki cetvrti gradanin ima neke problema sa stomakom.
Gostujuci u Dnevniku RTS-a nutricionistkinja Sanja Ciric ukazala je da visokokalorocna ishrana, masna hrana, gazirani napici, alkoholna pica, dovode do niza zdravstvenih tegoba, kao što su mucnina u stomaku, gadenje, povracanje.
Ona savetuje umerenost u jelu i picu i postepen prelazak sa posne na mrsnu hranu.
"Hrana treba da bude rasporedena u pet do šest obroka u toku dana, a razmak izmedu obroka oko tri sata. Obroci treba da budu mlaki ili sobne temperature", navodi Ciriceva.
Prema njenim recima, važno je izbegavati ležanje posle jela kao i nošenje uske odece u predelu oko struka.
"Savetujemo da se akcenat stavi na lakosvarljive namirnice, blage negazirane mineralne vode, sveže voce i povrce", kaže Ciriceva.
Nutricionistkinja preporucuje dva jajeta nedeljno kod pacijenata koji nemaju medicinskih ogranicenja i navodi da pacijenti koji imaju problema, treba da se predržavaju medicinske nutritivne terapije.
Istice i da je uz sve to, neizostavna fizicka aktivnost.