MONDO/Agencije

Orban hita ka velikoj pobedi?

Održani parlamentarni izbori u Mađarskoj, a očekuje se da premijer Viktor Orban osvoji treći uzastopni, a ukupno četvrti mandat. Rekordna izlaznost.

2
A- A A+

Veliki broj birača glasao je danas na parlamentarnim izborima u Mađarskoj, a dva sata pre zatvaranja biračkih mesta izlaznost je iznosila 63,2 odsto, saopštila je izborna komisija.

Iako je zatvaranje biračkih mesta bilo predviđeno za 19.00, neka su ostala otvorena pošto birači čekaju u dugim redovima da glasaju, prenosi Asošijeted pres.

Dugi redovi birača uglavnom su formirani zbog velikog broja studenata i radnika koji su podneli zahteve da ne glasaju u svojim mestima.

Izlaznost do 17.00 danas veća je od ukupne izlaznosti na prethodnim izborima 2014. godine, koja je tada bila 61,7 odsto.

Analitičari navode da visoka izlaznost ukazuje ili na ubedljivu pobedu nacionalističke stranke Fides premijera Viktora Orbana ili na snažnu podršku rascepkanoj opoziciji. U slučaju pobede, Orban bi započeo četvrti premijerski mandat, a treći uzastopni.

Preliminarni rezultati očekuju se posle 23.00 večeras.

Iako su ankete predvidele da će Orbanov Fides osvojiti većinu u parlamentu sa 199 mesta, visoka izlaznost i složen sistem glasanja otežavaju preciznije prognoze.

Glavni rivali Orbanu su koalicija Socijalističke partije i Partije dijaloga koju predvodi Gergelj Karačonj i desničarski Jobik Gabora Vone.

Pravo glasa na izborima ima oko 8,3 miliona Mađara.

Obranova kampanja se zasnivala gotovo isključivo na tvrdom antiimigrantskom stavu, iako birači tvrde da ih mnogo više brinu korupcija, siromaštvo i zdravstvena zaštita.

Potres u EU: Mađarska povukla ambasadora iz Haga

Glavni rivali Orbanu su Gergeli Karačoni iz koalicije socijalista i partije Dijalog, i Gabor Vona iz nacionalističkog Jobika.

Lider mađarske ultradesničarske stranke Jobik, Gabor Vona, rekao je da očekuje "iznenađujući" rezultat na današjim parlamentarnim izborima koji se održavaju u Mađarskoj.

Vona kaže da će podneti ostavku i svoju sudbinu staviti u ruke stranke ukoliko ne pobede na današnjim izborima, ali je naglasio da će svakako ostati u politici, prenosi AP.

"Osećam da nas čeka iznenađenje i može se očekivati veliki pomak Jobika na izborima", rekao je Vona.

Povezano

Sve vesti