Prvo - ne paničite: procenjuje se da tokom praznika svaka četvrta osoba ima problema sa varenjem zbog preteranog unosa hrane i konzumiranja alkoholnih pića.
Obilje hrane i pica nezaobilazni su deo svake praznicne trpeze, što može biti pravi šok za organizam nakon dugog vaskršnjeg posta.
Gastroenterolog KBC Zvezdara Srdan Markovic kaže da prelaz sa posne na masnu hranu treba da bude postepen, da je svima jasno da je masna hrana ukusnija, ali da mora da se balansira njeno unošenje i nikako ne zaboravi fizicka aktivnost.
Na vecitu dilemu koliko kuvanih jaja tokom praznika može da se pojede Markovic odgovara - jedno, najviše dva.Dva jajeta mogu ukoliko se, kako kaže, ne koriste drugi izvori masti, a ukoliko neko uz jaje jede i masno meso onda je jedno sasvim dovoljno.
"Belanca mogu i više, jer su bogata proteinima, albuminima i tu nema ogranicenja", rekao je Markovic za Tanjug i objasnio da su jaja dragocen izvor hranljivih materija i kada se umereno koriste imaju pozitivan efekat na organizam, jer žumance ima dosta gvožda u sebi.
Ukoliko se pretera može da dode do odredenih zdravstvenih problema, jer su jaja bogata zasicenim mastima te mogu da naprave problem u kardiovaskularnom sistemu i gastroenterološkim organima.
Procitajte: Jednostavni trikovi koji ce spreciti prejedanje
"Kada se u vecoj kolicini konzumira hrana bogata zasicenim mastima i u dužem vremenskom periodu može da dovede do stvaranja kamena u žucnoj kesi, a ako se pretera i pojede veca kolicina masne hrane odednom to može biti okidac i za upalu žucne kese, pa i upale pankreasa - što su ozbiljni zdravstveni poroblemi", objašnjava Markovic.
Prejedanje tokom praznika, podseca, obicno dovodi do fukcionalnih problema želuca, tankog i debelog creva, pankreasa, te dolazi do nadutosti u gornjem delu stomaka, javlja se mucnina, podrigivanje i skupljaju gasova više nego što bi trebalo.
Upitan može li soda bikarbona da pomogne u takvim situacijama, Markovic kaže da soda može da pomogne na kratke staze, ali na duže staze se ne preporucuje jer dovodi do stvaranja viška hlorovodonicne kiseline što može da napravi dodatni problem.
"Nadutost, gasovi, podrigivanje nastaju jer ne može dovoljno da se izluci pankreasnih enzima koji ucestvuju u razgradnji unetih namirnica, te dolazi do prolaska nesvarene hrane kroz digestivni trakt u tanko i debelo crevo. U takvim situacijama organizmu može da se pripomogne tako što se dodaju preparati koji sadrže mali procenat tih enzima", objasnio je Markovic.
Sa njim se slaže i gastroenterolog Tatjana Cvejic Pašic koja kaže da je hrana koja se konzumira za vreme praznika cesto izuzetno kaloricna - masna i jaka i teška za varenje.
"Na srpskoj trpezi vekovima je dominirala hrana puna celuloze, a treba naglasiti da digestivni sistem nema mogucnost varenja takve hrane svakodnevno", kaže gastroenterolog.
Loše životne navike i nedovoljno kretanje, uz konzumiranje visoko energetskih napitaka i visoko kaloricne hrane, dovelo je do porasta broja obolelih od šecerne bolesti i povisenog krvnog pritiska.
Ona je ukazala da pacijenti koji su imali operaciju žucne kese, operaciju želuca i dvanaestopalacnog creva posebno treba da obrate pažnju na ishranu, jer je kod njih otežano varenje masti.
"Da bi se lakše svarila hrana mogu se dodati preparati pankreasnih enzima kako bi se poboljšalo varenje, smanjio osecaj nelagodnosti u stomaku, težina, mucninu i preteranu nadutost", zakljucila je ona.