NEMANJIĆI: Zbogom, brate...

Autor:

Gledali smo devetu epizodu serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", pa ako vi niste, znajte da vas očekuju spojleri dalje u tekstu.

28
A- A A+

U devetoj epizodi serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" pod nazivom "Latini dolaze", Kulin Ban nastavlja da presira Stefana Nemanjića da oženi Anu Dandolo, jer će mu tim brakom "upasti sekira u med". Stefan insistira da se obećao Raški, a Ban mu predlaže dve ženidbe.

"Izgubio si vlast, go si i kukavan, nisi gospodar vlastite sudbine niti ćeš biti ako ne staviš prst na čelo. I ja sam bio na ivici, spasio sam se u poslednjem trenutku, zažmurio sam i stavio savest u stranu", govori mu Kulin i Rašku mu poredi sa Jelenom Trojanskom jer smatra da će zbog nje izgubiti glavu.

S obzirom na to da je papski legat Ivan Kazamaris stalno kod Kulina kako bi proveravao da li su zaista prihvatili katoličanstvo, Stefan od njega traži da mu dogovori sastanak sa njim i podrži ga.

Međutim, "čovek snuje, a Bog odlučuje", govori legat Stefanu i objašnjava da je Vukan taj koji je prihvaćen od strane pape i ne vidi šta sa Stefanom "može da se uradi". Ipak, proslediće papi Stefanove "molbe i želje", ali podseća i da nije Stefan nepravedno svrgnut, već nepravedno stavljen na presto umesto Vukana koji kao stariji to prvenstveno zaslužuje.

Kazamarisu se ne treba verovati, govori posle Kulin Stefanu i ističe mu sledeće: "Odlučio sam da udarim na Vukana. Emerika više nema i nemam kome da polažem račune, pa će od sutra moji vojnici gde god i kad god mogu da napadaju Vukanove. A, ti se rođače udeni tu negde." Stefan pristaje.

Dandolo, mletački izaslanik, dolazi na večeru i dvor Kulina Bana gde se upoznaje sa Stefanom i pominje mu "kombinaciju" sa Anom Dandolo, ali Stefan i dalje odbija da govori o tome.

OSMA EPIZODA "NEMANJIĆA": Šta će ostati od srpske časti?

Carigradski trgovac u svojoj priči o pohodu krstaša i razaranju Carigrada, otkriva Stefanu da su stigli i na Svetu Goru gde se nalazi njegov brat Sava.

A, tamo, Sava otkriva okupljenoj braći da je kardinal Benedikt odlučio da stavi njihov manastir pod okrilje rimske crkve i da on na to nikada neće pristati i da će radije otići u Sinajsku pustinju.

Latini u tom trenutku dolaze i Sava izlazi pred njih. "Dolazimo u miru, želim da se bez sukoba obavi vaš pristanak da se vaš manastir stavi pod okrilje Svetoga Oca", obaveštavaju nekadašnjeg Rastka, ali ih napad razbojnika prekida u daljoj diskusiji.

Nazad u Bosni, Kulin Ban na rastanku predlaže Stefanu da potraži saveznike i na drugoj strani, pored Bugara. Savetuje mu da se vrati Grcima i iskoristi titulu koju mu je dao bivši svekar, kao i da pozove brata Savu da mu pomogne jer je poštovan i poznat među Grcima. A, ako mu ništa ne uspe od toga, preostaje mu Ana Dandolo...

Na Hilandaru, Sava kuje planove pred neminovni povratak krstaša, jer je njihov odgovor kardinalu Benediktu jasan - neće prihvatiti njihove uslove. Postavlja se pitanje ko će ih zaštiti od razbojnika... U tom trenutku na vrata manastira kuca glasnik iz Srbije i donosi pismo od Velikog župana Vukana. Vukan ga moli da se vrati u Srbiju i pomogne mu da se pomiri sa bratom Stefanom, a Sava šalje odgovor da mora dublje da razmisli o svemu tome, jer ne veruje da on može da ih pomiri tako lako.

Dok Raška, Stefan i Bogdan odmaraju približava im se četa vojnika koja je tu da se moli nekadašnjeg vladara da ih prihvati nazad, jer smatraju da su ipak odabrali pogrešnog brata. Stefan šalje jednog na Svetu Goru da prenese bratu Savi u kakvom je zemlja rasulu zbog Vukana.

Na samom kraju, dolazi do susreta koji se dugo čekao - pred Vukana stiže Stefan sa četom vojnika.

"Bog nek sudi ko je kriv, ja neću. Ti ni ne možeš da sudiš Vukane, ti si započeo rat i izgubio ga. Ne pominješ hiljade mrtvih u tvom ratu protiv mene. Spaljenu zemlju, očeve i majke koji su ostali bez sinova, glad, bedu...", govori Stefan bratu.

Vukan se brani i ostaje pri svome da nije kriv za to kako su stvari ispale, već da je Stefan trebalo da mu preda presto koji mu je po pravu pripadao nakon očeve smrti.

"Pre nego što odem, da ti kažem zašto sam te sačekao. Da mi vidiš lice, da vidiš kako izgledam posle svega. Bol i bolest, to su moji gospodari. Zbogom brate", upućuje mu Vukan poslednje reči dok otkriva unakaženo lice od bolesti i odlazi sa dvora koji Stefan konačno uzima nazad.

Pogledajte prilog MONDO TV-a o Jevdokiji:

Izvor: MONDO

I podsetite se šta glumci kažu o kritikama gledalaca:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti