MONDO/Agencije

Orban: Istorijska pobeda (VIDEO)

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je pobedu pošto preliminarni rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da su mu birači dali poverenje za treći uzastopni mandat, a četvrti od 1998. godine. Vučić čestitao OrbanuKoalicija Orbanove stranke Fides i manjeg partnera hrišćanskih demokrata, ubedljivo je slavila na izborima i po svemu sudeći osvojila dvotrećinsku većinu, odnosno 133 od ukupno 199 mesta u parlamentu, prenose agencije.

"Pobedili smo", rekao je Orban okupljenim pristalicama, ističući da je veliki odziv birača raspršio sve sumnje u tu pobedu, prenosi Rojters.

"Osigurali smo istorijsku pobedu i stvorili mogućnost da zaštitimo Mađarsku", kazao je Orban.
Prema njegovim rečima, Mađarska još nije tamo gde želi da bude, ali ide svojim izabranim putem.
"Ići ćemo tim putem zajedno", kazao je Orban.

Izvor: Youtube/Euronews

On je zahvalio biračima i posebno Mađarima koji žive izvan Mađarske i učestvovali su na izborima, što su, kako je rekao, pomogli da se "zaštiti matica".

Na osnovu prebrojanih 88,57 odsto glasova, koalicija na čelu sa Fidesom osvojila je 48,76 odsto glasova, prenosi MTI.

Na drugom mestu je nacionalistička stranka Jobik sa 19,74 odsto glasova i 26 mandata. Sledi koalicija predvođena socijalistima sa 12,19 odsto glasova i 20 mandata, LMP sa 6,77 i DK sa 5,49 odsto glasova.

Orban hita ka velikoj pobedi?

Odziv birača je već do 18:30, pola sata pre zatvaranja birališta, bio visokih 68,13 odsto.

Lideri mađarskih opozicionih stranaka, koje su prešle cenzus i ušle u parlament, podneli su sinoć ostavke nakon objavljivanja prvih rezultata parlamentarnih izbora.

Kako je prenela agencija MTI, prvi je ostavku podneo predsednik stranke Jobik Gabor Vona, a potom su to učinili i kolider stranke LMP Akos Hadazi i predsedništvo Socijalističke partije.

ČESTITKA VUČIĆA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je jutros čestitku premijeru Orbanu.

"Još jednom su glasači u Mađarskoj izabrali istinskog lidera, koji je pokazao da je posvećen vrednom radu i istrajan da im pruži mirnu i prosperitetnu budućnost", navodi se u poruci Vučića Orbanu.

Predsednik Srbije je dodao da će njegova zemlja ostati posvećena nastavku dobrih bilateralnih odnosa izražavajući uverenje da mađarska manjina u Srbiji, kao i srpska u Mađarskoj, daju tome svoj doprinos.

Vučić je pomenuo ekonomske odnose, rast trgovinske razmene kao i investicije koje će omogućiti dalji razvoj bilateralnih odnosa i dodao da zahvaljuje Mađarskoj na podršci Srbiji na njenom evropskom putu, dodaje se u saopštenju Vučićevog kabineta.

Povezano

Sve vesti