Golubačka tvrđava na mapi stranih turista

Autor:

Prvi veliki rečni kruzer sa gostima iz inostranstva doplovio je za Uskrs do pristana kod Golubačke tvrđave, čime se ta srednjovekovna građevina prvi put svrstala u međunarodne turističke destinacije.

Golubačka tvrđava na mapi stranih turista Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Od kako je u januaru proglašena lučkim područjem, ovo je prvi put da regularni međunarodni saobraćaj na Dunavu ima i pristajanja kod Golubačke tvrđave, rekla je za Tanjug direktorka Golubačke tvrđave Iskra Maksimović.

Na brodu "River Beatris" američke kompanije koji je 8. aprila pristao kod Golubačke tvrđave bilo je oko 100 turista, uglavnom Amerikanaca, od kojih je oko 70 izašlo na obalu, a Maksimović očekuje da će dolazak velikih kruzera sada biti redovna pojava.

Ispričala je da u trenutku dolaska prvog velikog kruzera na Uskrs bila snažna košava, ali da je kapetan sjajno obavio svoj posao, privezao brod i pristao, tako da je sve prošlo dobro.

Za prve strane turiste sa kruzera bio je pripremljen poseban program i priređena srednjevekovna dobrodošlica, tako da su, uz pratnju vodiča i glavnog tehnologa, mogli da degustiraju lokalno vino, domahi med, kozji sir i hleb napravljen u današnjim uslovima po starinskoj srednjevekovnoj recepturi.

"Za njih imamo degustaciju lokalnih proizvoda koji su postojali u Srednjem veku
jer tvđava je srednjevekovna i čitav naš program se zaniva na vezi Srednjeg veka i današnjih uslova", kaže Maksimović.

Gostima je prikazan tradicionalni viteški običaj - pričešće pred boj sa hlebom i vinom pošto je, kaže Maksimović, tvrđava poznata po vitezovima - ugarskim i srpskim i poljskim, odnosno evropskim, koji su se za nju borili.

"Napravili smo nešto što mi zovemo srednjovekovna dobrodošlica", dodaje Makismović.

Isti brod američke kompanije, koji plovi od Linca do Vidina, u subotu će dovesti kod Golubačke tvrđave novu grupu turista.

Program putovanja predviđa ukrcavanje jedne grupe turista u Lincu i njihovo iskrcavanje u Vidinu, gde se potom ukrcava nova tura gostiju koja se uzvodno vraća do Linca.

Inače, na Golubačkoj tvrdavi od 2014. godine izvode se kompleksni konzervatorsko-restauratorski radovi uporedo sa arheološkim istraživanjima. Revitalizaciju Golubače tvrđave finansira EU, a sprovodi i kofinansira Austrijska razvojna agencija.

Makismović kaže da će kompletna tvđava za posetioce biti otvorena iduće godine. Najavila je da će spoljno utvrđenje biti otvoreno za strane posetioce do kraja aprila, a za domaće tokom maja ove godine

Kaže da će do kraja aprila još četiri grupe stranih turista doći do Golubačke tvrđave, a njima je omogućen ulaz do same kapije.

Povezano

Sve vesti