• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na listi najvećih izvoznika i NARODNI MUZEJ!

Izvor Tanjug

Ukupna vrednost izvoza 15 najvećih srpskih izvoznika u prvom kvartalu 2018. godine iznosila je 1,1 milijardu evra, pri čemu čelna pozicija pripada kompaniji Fijat Krajsler Automobili Srbiija (FCA).

 Narodni muzej na listi najvećih izvoznika Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

 U tom društvu se neočekivano našao i Narodni muzej u Beogradu sa izvozom vrednim 33,3 miliona evra.

U Narodnom muzeju su iznenađeni što su se našli na listi najvećih izvoznika, s obzirom na to da, kako kažu za Tanjug, nisu ostvarili bilo kakav devizni priliv.

Kako objašnjavaju, Narodni muzej povremeno ima tematske izložbe s kojima gostuje u inostranstvu, što podrazumeva da se u ugovoru navede deklarativna vrednost kulturnih dobara koja se privremeno izvoze iz zemlje, kako bi organizator izložbe na osnovu tog iznosa odredio visinu osiguranja eksponata, koja pada na njegov teret.

Dakle, u Narodnom muzeju naglašavaju da tu nema nikakve stvarne transakcije, odnosno da niti sredstva izlaze niti ulaze u njihovu kasu.

Što se tiče liste najvećih eksportera, izvoz Fijata je u periodu januar-mart ove godine dostigao 225,7 miliona evra, dok je izvoz HBIS grupe, vlasnika smederevske Železare, iznosio 201 milion evra, prema danas objavljenom izveštaju Ministarstva finansija "Tekuća makroekonomska kretanja".

Na trećoj poziciji je pirotski Tigar tajers sa 103,8 miliona evra, a slede Naftna industrija Srbije sa 82,5 miliona evra i društvo za trgovinu "Robert Boš" sa iznosom od 61,5 miliona evra.

Pančevačka HIP Petrohemija se sa izvozom vrednim 58,7 miliona evra našla na mestu broj šest najvećih domaćih izvoznika, ispred kompanije Tetra Pak sa plasmanom u inostranstvu od 52,5 miliona evra.

Osmi najveći srpski izvoznik je vršački Hemofarm (45,2 miliona evra), deveti je Grundfos Srbija sa 44,7 miliona evra, a deseti je RTB Bor sa 44 miliona evra.

Sledi prokupački Leoni sa vrednošću izvoza od 42,2 miliona evra, Henkel sa 41,7 miliona evra i Jura sa 40 miliona evra.

Sa prodajom u inostranstvu vrednom 35,4 miliona evra, Er Srbija je zauzela 14. mesto, a Narodni muzej u Beogradu, kako smo već naveli, našao se na 15. poziciji sa 33,3 miliona evra.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Koba

Plasim se da su vredni originalni eksponati odneti iz muzeja za vreme "renoviranja" od 15godina, i da su u medjuvremenu zamenjeni vernim kopijama.

special image