MONDO/Beta

Vojvođanski Hrvati: Pravda delimično zadovoljena

Autor:

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov pozdravio je danas presudu Žalbenog veća Mehanizma krivičnih sudova u Hagu, kojom je lider radikala Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora.

10
A- A A+

On je pozvao da budu kažnjeni i drugi vinovnici etničkog čišćenja Hrvata iz Vojvodine tokom devedesetih godina prošlog veka.

"Deo pravde je namiren a žrtve su dobile delimičnu satisfakciju. Za očekivati je da će ova presuda izneta od strane međunarodne pravosudne instance osnažiti politike suočavanja s prošlošću u regionu", rekao je Žigmanov agenciji Beta i založio se za kažnjavanje i ostalih saučesnika u proterivanju Hrvata iz Vojvodine.

Hag Šešelja osudio na 10 godina zatvora! VIDEO


Prema njegovim rečima, presudom Šešelju potvrđeno je ono što su predstavnici hrvatske zajednice, žrtava i nevladinih organizacija tvrdili, a to je da je bilo zločina u Vojvodini nad Hrvatima, iako je reč o teritoriji na kojoj nije bilo rata i čiji građani hrvatske nacionalnosti nisu iskazivali nelojalnost državi.

"Iza tih zločina su stajale državne strukture i paravojne i policijske snage, koje su podsticale progon i vršile nasilje, čija su posledica bili proterivanje i ubistva Hrvata u Vojvodini", kazao je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, u tom periodu ubijeno je 25 Hrvata a 35.000 je proterano iz Vojvodine, najviše iz Srema.

Žene u crnom pozdravile presudu Šešelju

Povezano

Sve vesti