Potresni govor na sahrani "srpske Sofije Loren"

Autor:

Porodica i prijatelji se oprostili od glumice Jelene Žigon. "Sigurna sam da bi svi okupljeni ovde još jednom želeli da čuju tvoj glas majko, bar još ovaj put"

Potresni govor na sahrani "srpske Sofije Loren" Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Filmska legenda Jelena Jovanović Žigon (84) sahranjena je danas na Novom groblju u Beogradu.

Glumica koju smo gledali u brojnim igranim i televizijskim ostvarenjima, napustila nas je ove nedelje nakon kratke i teške bolesti.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na Novom groblju da oda počast preminuloj Jeleni Žigon. Opelo je održano u crkvi Sv. Nikole, a okupljenima se obratio Tihomir Arsić, koji je Jelenu nazvao "balkanskom Odri Hepbern i srpskom Sofijom Loren".
Uz pesmu Kosovskih božura krenulo se ka grobnom mestu gde se obratila ćerka Ivana Žigon, koja je rekla "Sigurna sam da bi svi okupljeni ovde još jednom želeli da čuju tvoj glas majko, bar još ovaj put, a i ti bi sigurno želela to isto".

Potom se začuo Jelenin glas:

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović


Sahrani su pored rodbine i prijatelja prisustvovale kolege glumci Rada Đuričin, Tika Stanić, Tanasije Uzunović, Tika Arsić, Lula Živojinović, supruga pokojnog Bate Živojinovića i mnogi drugi.

Bobina Marija o filmskoj mami

Jelena je rođena 3. novembra 1933. godine, a bila je u braku sa pokojnim glumcem Stevom Žigonom. Majka je glumice Ivane Žigon i slikara Nikole Žigona.

Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova među kojima se izdvajaju "Prvi građanin male varoši", "Moja strana sveta", "Jutro", "Divlje seme", "Sudar na paralelama", "Kapetan Leši".

U Australiji je snimila filmove "Obećana žena" i "The picture show man", a u seriji o Vinetu igrala je sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

Kod srpske publike najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u seriji "Žikina dinastija" gde je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića.

Dobitnica je nagrade "Zlatni prsten" za najbolju glumicu 1961. godine, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006. U martu je na Međunarodnom forumu "Zlatni vitez" u Rusiji dobila nagradu za životno delo "Sergej Bondarčuk", koje su prethodno dobili iz Srbije samo još Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski.

Povezano

Sve vesti