mondo.rs

Rusi: Britanci stoje iza napada hemijskim oružjem!

Autor:

Prepucavanja i na sednici Saveta bezbednosti UN o Siriji. Rusi: "Hemijski napad su osmislili i sproveli BRITANCI!". Amerikanci: "Asadove snage koristile hemijsko oružje bar 50 puta do sada!". Gutereš upozorava na novi hladni rat.

9
A- A A+

Svet je na ivici novog rata, novog sukoba koji bi mogao da bude fatalan.

Napad hemijskim oružjem na grad Dumu u oblasti Istočna Guta u Siriji izazvao je veliku krizu u odnosima Rusije sa jedne strane, i SAD i njenih saveznika sa druge strane. Rusija podržava vlast Bašara al Asada, dok su SAD okrenute pobunjenicima. U ovaj sukob umešane su i Turska, Iran, kao i ostatak radikalne Islamske države (ISIS).

Gutereš: Povratak hladnog rata

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je na sve zemlje povodom krize u Siriji da "djeluju odgovorno u ovim opasnim okolnostima".

U obraćanju Savetu bezbednosti UN povodom rata u Siriji, Guteres je rekao da povećanje tenzija i nemogućnost postizanja kompromisa u utvrđivanju odgovornosti za navodni hemijski napad preti da rezultira opštom vojnom akcijom.

On kaže da je prvi tim međunarodnih istražioca za hemijsko oružje stigao u Siriju, a bi drugi trebalo da dođe danas ili sutra.

"Hladni rat se vratio, ali mnogo jači i drugačiji. Mehanizmi i sistemi upravljanja rizicima koji su postojali u prošlosti više nisu tu", rekao je Gutereš.

Sirijska pobunjenička grupa Džaiš al islam optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi, i da je tom prilikom poginulo 40 ljudi, a povređeno više od 500 osoba.

SAD su odmah optužile sirijske snage da stoje iza navodnog napada hemijskim oružjem i zapretile su raketnim napadom.

Već odredili? OSAM meta napada SAD u Siriji

Velika Britanija: Zeleno svetlo za napad na Siriju

Međutim, za sada nema nijednog dokaza da je hemijsko oružje zaista upotrebljeno, a ne postoji ni bilo kakav nezavisan izvor koji bi utvrdio o čemu je reč.

U toku je sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je glavna tema stanje u Siriji (i na Bliskom istoku), a na kojoj je ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla da predsednik Donald Tramp još nije doneo odluku o mogućim napadima na Siriju, a iznela je i tvrdnju da su sirijske vlasti "u najmanje 50 slučajeva koristile hemijsko oružje".

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao da su SAD, Britanija i Francuska zainteresovane samo za rušenje sirijske vlade.


U međuvremenu, Rusija je uzvratila. Portparol ruskog Ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov izjavio je da je Velika Britanija "direktno umešana" u napad hemijskim oružjem na grad Dumu, prenosi AP.

On je objavio je izjave lekara iz bolnice u Dumi koji su naveli da je u bolnicu ušla grupa ljudi sa kamerama, vičući da su pacijenti bolnice pogodjeni hemijskim oružjem i izazivajući paniku. Lekari su rekli i da niko od pacijenata nije bio izložen hemijskom oružju.

Međutim, nije dao nikakve bliže dokaze o ovim tvrdnjama.

Izjava ovog visokog ruskog oficira, naslanja se na prethodnu izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da "Rusija ima neosporive podatke da su hemijski napad na Dumu inscenirale specijalne službe strane države".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je stanje na Bliskom istoku toliko haotično da je postalo pretnja po međunarodni mir i bezbednost.

Povezano

Sve vesti