mondo.rs

Tramp napao Siriju! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Amerika, Velika Britanija i Francuska pokrenule vazdušne napade na ciljeve u Siriji. U Damasku snažne eksplozije, dejstvovala i prvotivvazdušna odbrana.

Američki predsednik Donald Tramp je rano jutros naredio napade na Siriju, Odmah zatim, počela je zajednička akcija SAD, Velike Britanije i Francuske.


Nema stradalih, pričinjena je samo materijalna šteta, saopštila je sirijska vojska dok mediji javljaju da su tri osobe povređene.

U Damasku je dejstvovala protivvazdušna odbrana.

Pentagon je saopštio da su pogođene tri lokacije.

Amerikanci su koristili krstareće rakete "tomahavk".

Ruska vojska saopštila je da u napadima SAD, Velike Britanije i Francuske protiv režima Bašar el Asada u Siriji nema ni civilnih ni vojnih žrtava.

"Prema preliminarnim informacijama, među civilnim stanovništvom niti sirijskom vojskom nema žrtava", rekao je načelnik Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj na konferenciji za novinare.

A kako je sve počelo...  

"Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada", rekao je Tramp obraćajući se naciji.

Sirijska vojska pronašla bojne otrove!

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".

Izvor: YouTube/CBS News

Pentagon je saopštio rano jutros da je noćašnja runda napada završena i da su pogođene tri lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja.

Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Kalamunu, severozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara severno od prestonice, a sirijski mediji javljaju da je pogođen naučno istraživački centar u Damasku za koji Pentagon tvrdi da je korišćen za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja.

Oglasio se i francuski predsednik Emanuel Makron koji je rekao da je naredio napade zato što su desetine muškaraca, žena i dece "masarirani hemijskim oružjem". "Crvena linija je pređena", poručio je Makron, prenosi RTS.

Amerikanci koristili krstareće rakete "tomahavk". Ruski ambasador u SAD-u je poručio da napad neće ostati bez posledica.

U napadu kod Homsa povređena su tri civila, javljaju sirijski državni mediji. Gađane baze su ranije evakuisane na osnovu ruskih upozorenja.

Moskva je saopštila da nijedan od projektila koji su lansirani na Siriju nije ušao u zonu koju kontrolišu ruski protivvazdušni sistemi, javlja RT. Sirijska vlada navodi da je u napadu ispaljeno oko 100 projektila i da je oboren 71, prenosi Bi-Bi-Si.

Sirijski državni mediji nazivaju napad "flagrantnim kršenjem međunarodnog prava". Ističu da je u napadu kod Damaska pričinjena samo materijalna šteta.

Povezano

Sve vesti