Nažuljale su vas cipele koje nosite godinama?

Autor:

Lepo vreme je prilika da izvadimo omiljene cipele, a šta kada nas nažuljaju kao da su tek kupljene? Evo rešenja!

Čim primetimo prve znake lepog vremena, obavezno iz cipelarnika vadimo svoje drage, najdraže cipelice za proleće i leto.

Sigurno se sećate da su vam prošle godine savršeno stajale, da su bile udobne, a sada ste ih obuli i "krvnički" su vas nažuljale? Imamo rešenje!

Bilo da su u pitanju nove, čvršće cipele, ili stare i dobro poznate od kojih su se vaša stopala odvikla tokom zimskih meseci, evo rešenja za bolne žuljeve.

Kako da vas ne nažuljaju

Nemojte praviti grešku i kupovati, ili obuvati cipele za koje znate da vam nisu udobne. Često se u žurbi, ili tokom sezonskih sniženja, dogodi da kupite cipele koje zapravo baš i nisu za vas.

Sređujete ormar? Evo saveta!

Cipela koja je taman za vas, ne bi smela nikada da vas nažulja. Kada kupujete cipele, u šoping idite u kasnim popodnevnim časovima, kada su stopala već osetljiva i možda pomalo naduvena, jer ćete tako najbolje osetiti da li vas cipela žulja. Dok hodamo, tokom čitavog dana gravitacija se "trudi" da spusti stopalo bliže tlu i ravnomerno ga rasporedi, tako da vam cipela nikada neće isto stajati čim ustanete iz kreveta, ili nakon dugog dana na nogama. Takođe, tokom dana ćete uneti so koja će podstaći zadržavanje vode, pa će stopala biti malkice otečena kako se dan bliži kraju.

Redovna nega je važna

Specijalista podijatrije dr Suzen Levin rekla je za "Dejli mejl" da bi kožu stopala trebalo tretirati kao kožu lica – "mackanje" je od ključne važnosti!

"Blaga hidratantna krema je važna, i ona ne mora da bude skupa ili isključivo namenjena stopalima. Pronađite kremu koja vam odgovara, a koja sadrži sastojak kao što je ši maslac, koji hidrira i oporavlja kožu," rekla je ona.

Žuljevi su posledica trenja kože, a što je koža suvlja, to će biti više neprijatnog trenja koje može dovesti do bolnih žuljeva. Ova pojava češća je leti, jer uz salonke, sandale ili baletanke ne nosimo čarape koje bi poslužile kao dodatna barijera između cipele i kože.

"Ukoliko koža nije preterano suva, neće biti toliko podložna stvaranju žuljeva," objasnila je dr Levin.

Ako već imate žuljeve

Dr Levin predlaže dve namirnice koje sigurno imate kod kuće, a koje će pomoći da umanjite neprijatan osećaj zbog žuljeva.

Jabukovo sirće smanjuje oticanje i blagotvorno deluje na mrtve ćelije kože. Napravite kupku od jabukovog sirćeta i potopite stopala 15-20 minuta.

Šta sve može jabukovo sirće

Ako ni to ne pomogne, pravac zamrzivač, i uzmite zaleđeni grašak. Trik koji dr Levin otkriva je taj da ga ne bi trebalo staviti direktno na stopala, već na nožne članke.

"Ako je stopalo oteklo, hlađenje zaleđenim graškom ili hladnom oblogom trebalo bi primeniti iznad stopala, na skočnom zglobu. Krv u stopalo stiže odozgo, iz potkolenice, i sužavanje krvnih sudova na članku umanjiće oticanje stopala," objasnila je ona.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti