Milo uveren u pobedu

Autor:

Kandidat vladajuće DPS za predsednika Crne Gore, Milo Đukanović, uveren je u pobedu na današnjim izborima za predsednika države, ako ne u prvom krugu, izvesno u drugom.

0
A- A A+


Đukanović je na biračkom mestu novinarima rekao da je uveren da će Crna Gora nastaviti putem evropskog razvoja.

"Očekujem da Crna Gora danas obavi još jedan demokratski izborni proces, koji će nedvosmisleno pokazati ono što je slobodna građana Crne Gore. Tim procesom, njegovim rezultatom, ubeđen sam, Crna Gora će potvrditi da odlučno nastavlja putem evropskog razvoja", rekao je Đukanović.

Da li je Milo i dalje "britva"?

Ako, kazao je, ne pobedi u prvom, pobediće u drugom krugu.

Crna Gora danas bira predsednika, treći put od sticanja nezavisnosti, a građani će moći da biraju između sedam kandidata, među kojima je ponovo i Milo Đukanović, ali i - prvi put u istoriji Crne Gore - jedna žena, kandidatkinja opozicione SDP Draginja Vuksanović.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 532.599 građana. Građani će moći da glasaju na 1.214 biračkih mesta, koja su otvorena od sedam do 20 časova.

Današnje izbore nadgleda preko stotinu stranih posmatrača OEBS-a, kao i više od hiljadu posmatrača Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) i Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Nadležnosti predsednika Crne Gore, prema Ustavu, nisu velike i one se uglavnom svode na protokolarno predstavljanje u zemlji i svetu.

Predsednik Crne Gore imenuje ambasadore, prima akreditive, raspisuje izbore, ukazom proglašava zakone i drugo.

Međutim, zbog činjenice da se predsednik bira neposredno glasovima građana, to mu ipak daje političku moć, odnosno autonomiju u smislu da ima legitimitet izabranog od građana.

Povezano

Sve vesti