Prelepo: Laguna koja nestaje (VIDEO)

Autor:

Skrivenu lagunu u Brazilu moguće je videti samo tri meseca godišnje!

0
A- A A+
ada bojana more crna gora odmor zalazak sunca sunce sumrak veče leto jesen temperatura pokrivalica prognoza plaža Foto: MONDO/Nikola Janković ilustracija

Nacionalni park "Lensoiz Maranjezes" (Lençóis Maranhenses) devet meseci godišnje izgleda gotovo kao pustinja, a dune belog peska prostiru se u nedogled. Međutim, od jula do septembra, ovo mesto izgleda sasvim drugačije i pretvara se u oaze u kojima se pojavljuje bezbroj laguna.

U njima može čak i da se pliva jer temperatura dostiže 30 stepeni Celzijusovih! Naravno, sigurno se pitate odakle se pojavljuje voda koje ima tri meseca godišnje, a evo i objašnjenja.

Od januara do juna u ovom mestu pada mnogo giše, a od jula, kada se oblaci raščiste, od te vode koja se zadržala u pesku stvaraju se "bazeni", neki dužine i do 90 metara, a dubine i do tri mestra.

Nakon septembra, međutim, vetar postaje mnogo jači i ta voda nestaje, kao da nikada nije ni bila tu, a Nacionalni park ponovo izgleda kao pustinja. Opet slede obilne kiše i ciklus se nastavlja.

Interesantno, u ovim prirodnim bazenima ima i ribe jer je laguna povezana sa obližnjim rekama, pa ribe nađu svoj put dotle.

Prizor je zaista nestvaran, ali nije baš lako stići do tamo. Najbolje je avionom otići do Sao Luisa, zatim automobilom ili organizovanim prevozom do gradića Barerinjasa. Odatle je najbolje ići organizovano, sa vodičem do Nacionalnog parka, alli kažu da vredi jer je priroda koja turiste tamo dočeka neverovatno lepa.

Pogledajte u videu kako sve to izgleda:

Izvor: YouTube/Great Big Story

Povezano

Sve vesti