Todorić o Agrokoru: Dug je smejurija

Autor:

Bivši čelnik Agrokora Ivica Todorić dao je intervjuu za N1 u Londonu.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

On je izjavio da je dug koji ta kompanija ima "smejurija", kao i da ako se postigne nagodba u procesu vanredne uprave u tom posrnulom koncernu da bi to bila katastrofa za Hrvatsku, "uništenje ogromnih kapitala i industrije" i da je siguran da se to neće dogoditi.

Todorić tvrdi da Agrokor uopšte nije bio u problemima i da nije bilo nikakvih teškoća sa plaćanjima i dugovima.

"Agrokor nije bio u problemima, nikakvim. Ja ne govorim više o mojim brojkama jer se meni ne veruje. Oni su napravili kriminalnu reviziju za 2015. i 2016. i to će se dokazati. Godine 2016. sam imao dva odsto više duga nego 2015, znači ništa. Isti sam dug imao kao godinu pre, a u
međuvremenu sam reprogramirao sve svoje dugove", objasnio je Todorić.

Govoreći o optužbama za manipulaciju menicama, on je kazao da je to "neznanje" i da je kompaniju izgradio bez ikakvih veza sa hrvatskom politikom.

Upitan da li se boji odlaska u zatvor on je rekao da nema zašto da se boji.

"Zašto da ja idem u zatvor? Koji istražni zatvor? Ovo je sramota. Neka pokažu što sam uzeo. Imam 25 odsto objekta u kojem stanujemo, ne zato što sam to poklonio deci koja rade
25 godina od jutra do sutra. Mogu li oni imati kakav stan? Oni su to zaradili, jedan deo prostora u kojem živimo, to je njihova imovina. Ni to ne bih imao, to je sve bilo Agrokorovo", ispričao je Todorić.

Todorić kaže da je pod pritiskom potpisao Lex Agrokor jer bi u suprotnom, tvrdi on, kompanija bila uništena.

O MERKATORU, FRIKOMU"I onda sam se borio oko tog vražjeg Merkatora, napravio sam grešku", ocenio je Todorić i ispričao da se mučio tri godine da bi dobio Merkator.

"Morate shvatiti da je Agrokor potrošio ogroman novac da kupimo Merkator, borio sam se njim u Srbiji, u Hrvatskoj, u Bosni. To je bila borba na smrt, trošeni su milioni", objašnjava Todorić.

Todorić je ispričao i kako je konkurisao za kupovinu prve industrije u Srbiji i svom susretu sa tadašnjim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem, nakon što je izrazio nameru da
kupi deonice Frikoma.

Rekao sam da sam se kandidovao za kupovinu deonica Frikoma. Rekao sam premijeru da razumem da to njima nije politički jednostavno i pitao ga dozvoljava li mi da dam ponudu, pa
ako ne bude dobra ja neću nijednu reč reći, navodi Todorić.

KAKO JE SVE POČELO

Kriza Todorićevog koncerna postala je vidljiva kada je početkom ove godine rejting agencija "Moddy s" objavila procenu da postoje izgledi da "Agrokor" ove godine bankrotira.

S obzirom na činjenicu da u okviru Agrokor koncerna posluje 61 kompanija u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, neizvesnost je zahvatila čitav region. Ova kriza je dovela u pitanje i posao za oko 60.000 ljudi koji su zaposleni u Agrokoru, od čega je oko 20.000 van Hrvatske.

 O veličini Agrokora govori i podatak da ovaj koncert direktno utiče na blizu 3 odsto hrvatskog BDP-a. U Srbiji Agrokor je vlasnik velikih maloprodajnih lanaca IDEA, Mercator S i Roda, kao i kompanija Dijamant Zrenjanin, Frikom, Kikindski mlin i "Mivela". U Hrvatskoj u sastavu koncerna posluju poznate kompanije poput "Belja", "Jamnice", "PIK Vrboveca", "Solane Pag", "Leda", "Zvijezde", ali i veliki maloprodajni lanac Konzum kao i "Tisak".

U prvih mah, posle izbijanja ovog finansijskog skandala, izgledalo je da će poverioci Agrokora, pre svega velike banke poput SBER banke, VTB banke i drugih krenuti u proces rešavanja ovog problema i konsolidacije dužnika. Vrlo brzo se uključila i hrvatska vlada, očigledno se rukovodeći američkim principom "Too Big To Fail" (ustanovljen na početku velike finansijske krize 2008. godine u SAD-u) ili čak da se ne dozvoli da banke-poverioci (najveći poverioci su upravo ruske banke) samostalno odlučuju o sudbini Agrokora.

Tako je u Saboru po hitnom postupku usvojen "lex specialis", zakon koji je u hrvatskoj javnosti vrlo brzo dobio nadimak "Lex Agrokor", a koji omogućava hrvatskoj vladi da uvede prinudnu upravu u kompanijama od strateškog značaja za hrvatsku ekonomiju. Pošto vlasnik Agrokora Ivica Todorić nije imao puno izbora, zatražio je od hrvatske vlade da po ovom novom zakonu uvede prinudnu upravu u tom koncernu.Đinđić se tada, kako kaže, okrenuo prema nadležnom ministru
i rekao mu: "Ako Todorić da najbolju ponudu upakuj mu to i
ima da kupi"

Tagovi:

Povezano

  • miodrag kostić, kole šećer, kole, kss, košarkaši, srbija, orlovi,

    Kostić kupuje i Merkator - S?

    9

    Biznismen Miodrag Kostić, koji je u Sloveniji investirao velika sredstva u nekretnine, turističku industriju i...

Sve vesti