NEMANJIĆI: Šta je ljubav prema sili i moći

Autor:

Gledali smo desetu epizodu serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", pa ako vi niste, znajte da vas očekuju spojleri dalje u tekstu.

37
A- A A+

U desetoj epizodi serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" pod nazivom "Šta je ljubav prema sili i moći", Stefan se konačno ujedinjuje sa svojom decom u manastiru gde je bila njegova pokojna majka Anastasija.

Stefanova i Vukanova sestra pita za sudbinu najstarijeg brata i Stefan joj otkriva da ga je poslao nazad u Zetu da tamo vlada, baš kao što je njihov otac u početku i odlučio.

Iako je iz svega na kraju izašao kao pobednik, Stefana muči pitanje: "Kome da verujem?" Raška mu predlaže mladog Bogdana.

Dok Vukan i njegova "šaka jada" vojnika tumaraju Srbijom tražeći najbezbedniji put do Zete, Stefan okuplja oko sebe ljude koji će pored njega da vode državu i Bogdana postavlja za upravnika dvora, a glavna dvorska dadilja i kućepaziteljka ga "vrbuje" da nađe ženu.

"Ima jedna vojvodina ćerka. Melem za oči, samo ima jednu nogu kraću od druge", predlaže mu ona, na šta joj Veliki župan odgovara da njemu to ne smeta i da će razmisliti, dok posle deli tajno krevet sa Raškom.

Bugarski car Kalojovan je umro, a velika bitka se vodi oko prestola. "Pošao je u vojnik pohod na Solun i desilo se iznenada", govori Stefanu glasnik.

"Naravno da se ljudi sprdaju sa serijom"

Bugarski velmoža Strez u tom momentu dolazi pred kapije Stefanovog dvora u potrazi za utočištem. Velmoža ističe da je u pohodu na Solun, Kalojovana ubio "neki njegov vojnik i to mučki s leđa". On je pobegao iz Trnova jer je pobedio njegov brat Borilo u borbi za bugarski presto, a kao i sva braća tog vremena, nisu bili u najboljim odnosima.

"Dok si ovde, nemoj da si nečim uvredio bugarskog kralja. Obećaj", govori mu Stefan i nudi mu utočište, kao i vojnu i političku pomoć da se vrati u svoju zemlju kada Srbija malo ojača.

S druge strane, na Hilandaru, Sava prima Stefanog glasnika. "Pisao mi je i brat Vukan. Bolna mi je duša. Ogorčen sam i ljut zbog svega što se desilo među njima. Razumem njihovu želju da ih pomirim nad moštima našeg oca. Njihova je želja da ih donesem u Srbiju i sahranim u očevoj zadužbinu Studenici. To je i moja želja, ali kada ću krenuti, to još ne znam", saopštava on i dodaje da se ne usuđuje da napušta manastir sada zbog opasnosti od Latina i širenja papske moći u okolini.

Na dvoru u Raškoj, Mleci pritiskaju Stefana da bi njihova država bila srećna kada bi oženio Anu Dandolo.

"Kada budeš prvi put video princezu Anu, sigurno će ti se učiniti da nema lepote, duha i otmenosti koja se može s njom porediti", saopštava Mlečanin Jovan Dandolo Stefanu i daje mu mesec dana da se odluči, a na njegovu nesreću Raška to čuje i zahteva odgovor od Stefana u vezi sa tim.

"Svako ima pravo na svoje mišljenje, pogotovo sila kakva je Venecija", "vrda" joj Stefan.

"Šta je moja ljubav prema toj sili i moći. Srbija će biti u sve težoj situaciji, ko te jedino može odbraniti - venecijanski lav. Dugo nećeš pristajati, odbijaćeš, opiraćeš se, a onda jednog dana...", ne dovršava rečenicu Raška, a Stefan besno napušta odaje.

Bugarski vladar Borilo je ljut na Stefana zbog toga što je pružio pomoć i utočište njegovom bratu Srezu, pa su im saveznici hitno potrebni i Mletačka Republika se opet pominje kao i sklapanje braka sa unukom dužda Dandola - Anom.

Glasnik sa Hilandara dolazi pred Stefana i predaje mu Savino pismo. Za to vreme, Stefanova ćerka pokušava da nađe Rašku koja je otrčala negde kada je opet čula pominjanje Ane Dandolo, a epizoda se završava ponovnim nestajanjem Raške - samo ovoga puta verovatno nije u pitanju mala nužda.

Pogledajte MONDO TV o seriji!

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti