Preminuo Boki Milošević

Autor:

Slavni muzičar preminuo je u bolnici u 87. godini.

Božidar Boki Milošević preminuo je u nedelju kasno uveče, objavila je njegova porodica na društvenim mrežama.

Milošević je rođen u Prokuplju 1931. godine, a poslednjeg dana prošle godine napunio je 86 godina.

Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS, profesor Muzičke škole "Josip Slavenski" i član Beogradske filharmonije.

Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Brun Bruna. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među njima i Nagradu za životno delo za sveukupan i izuzetan doprinos očuvanju srpske tradicije i kulture, koju mu je dodelilo Udruženje za negovanje tradicije i očuvanje baštine Niša, prenosi domaća štampa. Imao je četvoro dece od kojih se troje bavi muzikom. Sin Milan je klarinetista u Kanadi, a kćerke Tijana i Ksenija koncertmajstori u Beogradskoj filharmoniji.

Obeležio je jednu epohu

Otišao je vrhunski umetnik i dobar čovek koji je obeležio epohu, složili su se sagovornici Tanjuga, Merima Njegomir, Bora Dugić i Dejan Petrović.

Pevačica narodne muzike Merima Njegomir kaže da je Milošević bio izuzetan umetnik koji je svoju veštinu rado delio sa ljudima.

"Boki je bio moj prijatelj i jako mi je žao što sve ovako završilo. On je bio jako vredan čovek koji je svako jutro ustajao u 6.30 i vežbao klarinet pola sata. Ccak i kada je bio na vrhuncu karijere nije odustajao od te rutine", kazala je ona.

"Svojim radom, posvećenjošću muzici, obeležio je epohu. Unapredio je Narodni orkestar RTS-a revolucionarnim uvođenjem nekoliko istrumenata u taj sastav. Bokijeve ćerke Tijana i Ksenija su vrhunski istrumentalisti Beogradske filharmonije", rekla je Njegomir.

Cenjeni istrumentalista Bora Dugić naglašava da je Milošević bio jedan od najznačajnijih protagonista naše muzičke scene.

"Milošević je bio izuzetan umetnik. Pravi uzor velikom broju mladih muzičara. Bio je ponnat po srdačnom odnosu prema ljudima. Voleo je ljude. Uvek me je učio da onaj ko mrzi ne može da bude vrhunski istrumentalista. Mnogima je pomogao da osvoje svoj prostor u muzici. Nema sumnje da je svojim radom obeležio epohu i da iza njega ostaje velika praznina na našoj umetničkoj sceni". kazao je Dugić.

Trubač Dejan Petrović se seća Miloševića kao učitelja i vrhunskog istrumentaliste.

"Milošević je bio gost na jednom od mojih koncerata i tada sam pomislio da vredi što se uopšte bavim muzikom kada takav majstor deli scenu sa mojim orkestrom. Njegova karijera je obeležila poslednjih 50 godina umetničkog stvaranja u oblasti narodne muzike kod nas. Bio je autor čije je delo obeležilo epohu" kazao je Petrović.

Povezano

Sve vesti