Umro glumac kojeg je Holivud proterao (VIDEO)

Autor:

Igrao je u više od 70 filmova, a zbog politike je "izleteo" iz Holivuda.

Američki glumac Ronald Li Ermi, poznat po ulozi u filmu "Full metal jacket" Stenlija Kjubrika, preminuo je u nedelju, saopštio je njegov menadžer.

"Sa velikom žalošću vas obaveštavam da je R. Li Ermi preminuo ovog jutra od komplikacija uzrokovanih upalom pluća. Nedostajaće nam svima," napisao je Bil Rodžin na Tviteru, navodeći i moto američkih marinaca "Semper fi" (zauvek verni), pošto je Ermi kao mladić služio kao marinac.

Filmovi koji zaslužuju još jedno gledanje

Ermi će ostati upamćen po ulozi u ratnom filmu Stenlija Kjubrika "Full metal jacket", gde je igrao ulogu sadističkog narednika Hartmena i bio nominovan za nagradu Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca.

Ermi se marincima "u pravom životu" pridružio 1961. kao tinejdžer, a već četiri godine kasnije bio je instruktor. Služio je u Vijetnamu, zatim u Okinavi, a karijeru marinca okončao je zbog povreda.

Njegova glumačka karijera počela je dok je studirao na Univerzitetu u Manili na Filipinima. Imao je malu ulogu kao pilot helikoptera u filmu Fransisa Forda Kopole "Apokalipsa danas", a služio je i kao tehnički savetnik.

Istu ulogu trebalo je da vrši i u Kjubrikovom filmu, ali je impresionirao reditelja pa je dobio "govorničku" ulogu. Delove dijaloga je improvizovao, a svojevremeno je izjavio da ga je Kjubrik toliko puta vraćao da snime neku scenu, da je ostajao bez glasa.

Podsetite se!

Izvor: YouTube/FrostForUs

Za tu ulogu pohvalili su ga kritičari, a nakon Kopolinog filma pojavio se još u oko 60 ostvarenja, kao sto su "Purpurno srce", "Misisipi u plamenu", "Mrtav čovek hoda" i drugi.

Tvrdio je da ga je Holivud stavio na "crnu listu" zbog izraženih političkih stavova.

"Snimio sam na desetine filmova i serija, pre nego što su liberali otkrili da sam konzervativac," rekao je glumac, koji je bio i u upravnom odboru Nacionalnog udruženja vlasnika oružja.

"Nisam snimio ništa pet, šest godina. Znate li zašto? Zato što sam na crnoj listi. Holivudski liberali mogu da vam upropaste život. Oni su ljudi puni mržnje," rekao je on.

Povezano

Sve vesti