Lokalpatriotski muzički put u Holandiji (VIDEO)

Autor:

Umilna melodija se ipak nije svidela svima, a posebno onima koji žive u okolini puta

7
A- A A+

Kako naterati ljude da ne voze brže od dozvoljenog? Muzikom, tačnije lokalpatriotskom muzikom, koju će proizvoditi točkovi automobila prilikom prelaska preko posebno ofarbanih delova puta tačno određene dužine.

Poslušajte:

Izvor: YouTube/Johan Zijlman

Ova ideja nije originalna jer takvi putevi postoje u nekoliko zemalja širom sveta. Služe ne samo da bi naterali vozače da se drže ograničenja, već i kako bi održali koncentraciju vozača na "dosadnim" deonicama.

Najnoviji muzički put realizovan je u Holandiji. Vozila koja idu preko ofarbanih delova, dozvoljenim brzinama (do 60 kilometara na sat), proizvodila su melodiju himne holandske pokrajine Frizije (nezvanična himna i FK Herenven) gde se i nalazi ovaj jedinstveni drum.

I sve bi to bilo lepo da u okolini puta ne žive ljudi koji su "hteli da polude" zbog jedne te iste melodije, a posebno je bilo kritično u slučajevima kada više vozila prelazi preko muzičke deonice istovremeno.

Kako je reč o ravnici, muzika se prostirala kilometrima unaokolo, pa su se mnogi požalili na ovaj put.

"Volim frizijsku himnu, ali ne 24 sata dnevno", "Poludeću. Ne možeš sedeti napolju, niti spavati noću", "Ovo je psihološka tortura" – bili su neki od komentara.

Zanimljivo je da se u blizini problematičnog dela puta nalazi vazdušna vojna baza. "Radije bih slušao avione nego ovo. Oni barem prestanu u pet popodne", rekao je jedan od meštana.

Zbog svega, lokalne vlasti su odlučile da uklone posebna polja samo par dana nakon instaliranja. Cena ove "zabave" koštala je, sa sve skidanjem "nota", 80.000 evra.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti