MONDO/Tanjug

Lider "Naših" OSLOBOĐEN za spisak "srbomrzaca"

Autor:

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio predsednika organizacije "SNP Naši" Ivana Ivanovića optužbi povodom objavljivanja na internetu 2014. godine spiska "30 najvećih srbomrzaca, izdajnika među javnim ličnostima".

7
A- A A+
Apelacioni sud u Beogradu Foto: Mondo/ Goran Sivački Apelacioni sud u Beogradu


Tom odlukom odbijena je kao neosnovana žalba tužilaštva i potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu, koji je Ivanovića u novembru prošle godine oslobodio optužbi za krivično delo rasna i druga diskriminacija, rekla je portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić Tanjugu.

Na tom Ivanovićevom "spisku", pored ostalih, našli su se glumci Mirjana Karanović i Nikola Đuričko, direktor B92 Veran Matić, urednica Peščanika Svetlana Lukić, pevačica Jelena Karleuša, novinar Nenad Lj. Stefanović, reditelj Gorčin Stojanović, medijski stručnjak Nebojša Krstić, profesorka u penziji Srbijanka Turajlić i drugi...

U obrazloženju odluke Apelacioni sud je naveo da je prvostepeni sud pravilno zaključio da tokom postupka nije priložen nijedan dokaz koji u ukazivao da je Ivanović pratio, uhodio ili kontaktirao protivno volji oštećenih - bilo koga od njih, kao ni bilo koje lice iz njihove organizacije, niti da je zloupotrebljavao podatke oštećenih preko društvenih mreža i u tom smislu ugrožavao njihovu sigurnost.

Naši objavili spisak "srbomrzaca"

Da ih Ivanović nije proganjao ili kontaktirao, potvrdili su i oštećeni saslušani tokom postupka, podsetio je Apelacioni sud.

"Kako se u konkretnom slučaju putem medijskih sredstava, uključujući i portal "SNP Naši" iznošenje stavova u tekstu, odnosno objavljivanje autorskog teksta ne može podvesti pod radnju proganjanja organizacija ili pojedinaca koji se zalažu za ravnopravnost, to je po oceni Apelacionog suda prvostepeni sud pravilno primenio načelo 'in dubio pro reo' - u korist okrivljenog", navodi se u pravosnažnoj presudi.

Povezano

Sve vesti