"Srpskim privrednicima najveći štand u Prištini"

Autor:

Srbija će na Međunarodnom privrednom sajmu u Prištini imati najveći izložbeni prostor od 500 kvadratnih metara, pišu danas prištinski mediji. Ali to se ne sviđa baš svima u biznis svetu Kosova.

5
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

Na sajmu koji počinje u sredu, važno mesto je dato preduzećima iz Srbije.

Apostrofira se i da će na sajmu biti istaknuta srpska zastava, dok, kako navode, "zvanični Beograd do sada nije dozvoljavao da se stavi zastava Kosova ni na jednoj manifestaciji koja se održava u Srbiji".

Protest lokalaca

Klub proizvođača Kosova pozvao je danas privrednike sa Kosova i Metohije da bojkotuju sajam ''Priština 2018'' zbog velikog broja kompanija iz Srbije koje imaju štandove na ovoj manifestaciji, prenosi Koha ditore. Taj klub proizvođača je nezadovoljan što je od 174 kompanije koje učestvuju na sajmu, koji počinje sutra, više od polovine iz Srbije, a da u proteklih 19 godina nijedna kosovska kompanija nije pozvana da učestvuje na nekom sajmu u Srbiji.

Prostor koji je rezervisan za srpske preduzetnike, piše Koha Ditore, kojeg je uredila i organizovala Privredna komora Srbije, "ima boje zastave Srbije: tepih je plave boje, stolice su crvene, a stolovi su bele boje".

Podsećaju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana pozvao srpske preduzetnike da masovno učestvuju na sajmu.

"On je izneo podatak da Srbija izvozi robu od vrednosti od jedne milijarde evra na Kosovo", piše Koha i dodaje da je Kosovo u toku jedne godine uvezlo robu iz Srbije u vrednosti od više od 400 miliona evra.

Više od 150 srpskih privrednika iz 70 kompanija, učestvovaće od 18. do 21. aprila na Međunarodnom sajmu privrede u Prištini i prvi put će se na tom sajmu predstaviti potencijalnim partnerima sa kosovskog tržišta i iz drugih ekonomija regiona.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti