Poslanici o aerodromima, a prozvan i - Koštunica

Autor:

Poslanici u Skupštini Srbije danas su tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije raspravljali o tome koja vlast je i koliko doprinela propasti srpske privrede.

1
A- A A+

skupština, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Skupština Srbije završila je večeras rad, a raspravu o amandmanima na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije nastaviće sutra.

Danas su uglavnom raspravljalo o amandmanima poslanika vladajuće većine iz Srpske napredne stranke koji su podneli oko 380 amandmana u kojima se najčešće "osvrću" na potrebu ekonomskog razvoja, prava deteta, privrednog razvoja, razvoja medicinskih ustanova, razvoj lokalne samouprave ....

Te amandmane vlada je odbila uz navode da suštinski ne doprinose unapredjenju predloga zakona.

Opozicija je negodovala zbog tih amandmana navodeći da služe da se oduzme vreme za raspravu u pojedinostima opoziciji i onemogući dijalog i kritika.

Tokom rasprave o amandmanima govorilo se o tome koja vlast je i koliko doprinela privrednoj propasti zemlje, o aerodromu u Nišu "Konstantin Veliki" i koncesiji za aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, privatizacijama, ali i mnogim drugim temama poput nabavke aviona, o poljoprivrednim mašinama kao i bombardovanju SRJ 1999.

Temu o beogradskom aerodromu pokrenuo je šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić koji je ponovo tražio objavljivanje ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma.

Ćirić je izneo i stav da ključne infrastrukturne projekte ne treba davati u koncesiju niti privatizovati, već da treba zadržati većinsko vlasništvo nad infrastrukturom.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović mu je odgovorio da je koncesija dobra jer "dobijete milijardu i po evra, a (aerodrom) ostane u vašem vlasništvu".

"Ako mislite da država danas ima milijardu i po evra da može da uloži, nema. Nama treba tih milijardu i po evra", rekao je Stefanović.

On je ocenio i da se "podigla velika prašina oko nečega što je samo dobra želja Vlade da učini nešto za građane".

Niški odbornici odlučili da ćute o Aerodromu

Amandmane s osvrtom na poljoprivredni razvoj, privredni rast, vladavinu prava i druge branili su poslanici Srpske napredne stranke navodeći da su dobri i da "otvaraju zanimljive teme" pa se tako došlo i do teme o bivšem lideru DSS-a Vojislavu Koštunici.

Poslanik SNS Veroljub Arsić govoreći o amandmanu sa posebnim osvrtom na privredni rast rekao je da je najveću štetu privrednom razvoju i standardu građana doneo DOS koji je predvodio Koštunica.

"Taj isti Vojislav Koštunica vodio je tri države, koje postoje sada u nešto drugačijem obliku. Bio je predsednik SRJ, ukinuo je, neustavno. Bio je predsednik Vlade Srbije kada je postojala državna zajednica, koja je prestala da postoji opet neustavno. Na kraju bio je predsednik Vlade kada je naša južna pokrajina proglasila samostalnost. To su rezultati koji su doveli do privredne situacije kakva je zatečena 2012. godine", kazao je Arsić.

On se osvrnuo na loše privatizacije sprovede tokom prethodne vlasti, odbacujući kritike opozicije zbog namere Vlade da preuze vlasništvo nad niškim aerodromom i zbog koncesije beogradskog aerodroma, navodeći da su prethodnici "sve upropastili" i da sada kada neko hoće nešto da uredi, "oni imaju naknadnu pamet".

Poslanica SNS Aleksandra Tomić rekla je da opozicija kritikuje dobre korake sadašnje vlasti, a da zaboravlja kako je prodat "C market" u "kabinetu tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice".

"Kako je tada gospodin (Miroslav) Mišković kupio za jeftine pare sve lance marketa u Srbiji i postao jedan od sto članova Forbsove liste. To nije mogao da zaradi nigde, nego jednostavno od državnih para, iz budžeta Republike Srbije, kada je uzeo novac svih građana Srbije", rekla je Tomić.

Povezano

Sve vesti