Beograđani, mnogo ste razmaženi za volanom

Autor:

Zamislite da godišnje samo u gužvi provodite nepuna četiri dana

Mnogi vozači na beogradskoj Gazeli radnim danima od 17 do 19 časova misle kako nema veće gužve od ove – na svetu.

Međutim, mi smo amateri.

Prema poslednjim istraživanjima globalnog saobraćaja, evropski lider je Moskva, čiji je vozači provedu 91 sat godišnje u saobraćajnim gužvama. Slede je London sa 73 sata i Pariz sa 65 sati godišnje u gužvi.

U top 25 evropskih gradova, našlo se čak sedam nemačkih gradova (Minhen je najgore plasiran na 9. mestu sa 49 sati), pet ruskih i dva britanska, piše The Telegraph.

Od 25 gradova koje imaju najveća zagušenja, deset su prestonice. Jedan od razloga zašto je zagušenje u Moskve toliko izraženo leži u činjenici da često bogati (i bahati) Moskovljani mogu zaustaviti čitav saobraćaj parkiranjem svojih skupocenih vozila na nepropisnim mestima.

Mnogi evropski gradovi, kao što London, Pariz i Edinburg, razmatraju da dodatno proteraju kola iz svojih centara, kako bi ih napravili "privlačnijim za ljude".

Evo liste top 10 najzakrčenijih evropskih gradova i koliko godišnje njihovi žitelji provode vremena u gužvi:

1. Moskva (91 sat)

2. London (73 sata)

3. Pariz (65 sati)

4. Istanbul (59 sati)

5. Krasnodar (56 sati)

6. Cirih (54 sata)

7. Sankt Petersburg (53 sata)

8. Soči (49 sati)

9. Minhen (49 sati)

10. Oslo (47 sati)

Po TomTom Traffic indeksu iz 2017. godine, Meksiko Siti je globalno najproblematičniji grad, a slede ga Bangkok i Džakarta.

Pomenimo i neke legendarne gužve. Jedna od najčuvenijih je pekinška iz avgusta 2010. koja je trajala preko deset dana i bila je duga 100 kilometara. Uzrok radovi na putu, koji su smanjili prolaznost za 50 odsto, kao i neki manji sudari.

Pomenuta gužva nije najduža jer tu titulu drži haos na autoputu Lion-Pariz 1980. Tada su povratnici sa zimovanja i katastrofalno vreme učinili da kolona automobila bude duga čak 175 kilometara!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti