Fonet

Na okupu 61 vojska: Šta vežbaju srpski "vikinzi"?

Autor:

Otvaranjem izdvojenog komandnog mesta u Srbiji, danas je u kasarni "Banjica 2", započela multinacionalna komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama Viking 18.

0
A- A A+

Kako je saopštilo srpsko Ministarstvo odbrane, cilj vežbe je da unapredi obučenost učesnika, vojske, policije i civilnih organizacija, za reagovanja u sadašnjim i budućim multidimenzionalnim kriznim situacijama i mirovnim operacijama.

Oficir odgovoran za planiranje vežbe i vršilac dužnosti načelnika Uprave za obuku i doktrinu, pukovnik Boško Zorić izrazio je zadovoljstvo što nakon dugih i opsežnih priprema, počinje faza izvođenja vežbe, koju organizuju Oružane snage Kraljevine Švedske, a u saradnji sa Oružanim snagama SAD, kao zemlje podrške.

NATO vežba uskoro u Srbiji

Ovo je vežba na tri nivoa, multinacionalna je i multifunkcionalna. Njen koncept podržava planiranje i izvođenje mulinacionalne operacije podrške miru u nestabilnom okruženju, baziranom na sveobuhvatnom pristupu, fokusiranje na saradnji i koordinaciji sa svim relevantnim akterima u zoni operacije, unutar njihovih nadležnosti i skladu sa mandatom misije UN, rekao je pukovnik Zorić.

On je, u ime pripadnika Vojske Srbije, poželeo dobrodošlicu pripadnicima oružanih snaga SAD, Švedske, Austrije, Makedonije, BiH, Jermenije, Kazahstana, Moldavije, kao i predstavnicima međunarodnih i domaćih organizacija, navodi se u saopštenju.

DESANT: Srpski i američki padobranci zajedno skaču

Rukovodilac vežbe i načelnik Centra za obuku putem simulacija, koji danas obeležava osam godina postojanja, pukovnik Mico Branković, predstavio je scenario i glavne dogažaje i podsetio da je reč o najvećoj komandno-štabnoj distribuiranoj vežbi koja se organizuje u svetu, u kojoj učestvuju predstavnici 61 zemlje.

Glavno komandno mesto je u Švedskoj, a izvodi se i na izdvojenim komandnim mestima, u Srbiji, Bugarskoj, Irskoj, Finskoj i, prvi put ove godine, u Brazilu.

Ove godine ukupan broj učesnika u svetu je tri hiljade, dok je kod nas učešće uzelo 108 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 40 pripadnika stranih oružanih snaga i 57 pripadnika policije i vladinih i nevladinih organizacija.

Vežba Viking 18, koja traje do 26. aprila jedna je od najvećih međunarodnih vežbi na kojima je do sada učestvovala Vojska Srbije.

Povezano

Sve vesti