Vučić pomera rok za predlog za Kosovo?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da još nema predlog rešenja za KiM, da nije siguran da će ispoštovati da to rešenje ponudi do kraja aprila i konstatovao da ono sigurno za Srbe neće biti lako.

53
A- A A+

"Rekao sam da će to biti krajem aprila. Nisam siguran da će biti, ali uradiću to ako bude bilo moguće, govorim samo o javnoj prezentaciji, da ne oslabim poziciju Srbije, ništa više od toga", rekao je Vučić na pres konferenciji koju je imao s premijerom nemačke pokrajine Baden Virtenberg Vinfridom Krečmanom, a odgovarajući na pitanja novinara.

Bez komentara na "Istočno Kosovo"

Predsednik Srbije je u vezi sa izjavom kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je juče izjavio da će autoputem Priština - Gnjilane- Belo brdo biti povezana "Anamorava" (Kosovsko pomoravlje) sa, kako tvrdi, "istočnim Kosovom" (Opštine Preševo i Bujanovac) "Nisam u stanju da prokomentarišem kolike su nečije želje za nekim teritorijama. Mnogo mi je važnije da sa našim prijateljima iz Nemačke razgovaramo o investicijama i o tome kako će naši ljudi da žive, umesto o nečemu što je nekome bilo važno pre sedam vekova", poručio je Vučić na pres konferenciji.

Dodao je da ne spada u ljude koji su za to da se održava zamrznuti konflikt i čekaju bolja vremena...

"Jer toga nema, od toga ćemo dočekati samo teža i lošija vremena", poručio je, dodajući da naše probleme ne treba da ostavljamo deci, već da ih sada i sami rešavamo i to dijalogom.

Primetio je, međutim, da sa kakvim god rešenjem da izađe, uveren je da će ono biti dočekano "na nož", i to svuda u okruženju, i u svetu, ali posebno ovde u Srbiji.

"Ne zaboravite, ako zaista želite rešenje vi morate da pobedite na referendumu u svojoj zemlji. Dakle, nije meni cilj da nešto kažem da bih zadovoljio nekoga na zapadu, a da do rešenja ne dođe. Meni je cilj da zadovoljimo građane Srbije i da do rešenja dođemo i da građani Srbije, ne mogu da kažem da budu srećni, ali da dobro razumeju šta nam je budućnost, a da istovremeno ne budu poniženi lošim rešenjem", rekao je Vučić.

Za Haradinaja Preševo i Bujanovac "istočno Kosovo"

U svakom slučaju, dodao je, on će na rešenju raditi ozbiljno, odgovorno i hrabro, sa željom da se ono pronađe.

"Jedino u šta sam siguran je da ono neće biti bezbolno za nas Srbe", zaključio je.

Povezano

Sve vesti