Nisu nam protivnici Albanci, već...

Nisu nama protivnici u kosovskom pitanju Albanci, već oni koji su stvarali tu državu i koji su nam otimali tu teritoriju, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

22
A- A A+
aleksandar vučić Foto: Mondo/Goran Sivački


On je za TV Pink rekao da je jasno da mi o Kosovu razgovaramo sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i još nekim zemljama Evropske unije.

Vučić je rekao da Priština, kako smo čuli i od Ramuša Haradinaja, nema svoju spoljnu politiku, jer je, za njih, vodi SAD.

On je takođe podsetio da je nezavisnost Kosova proglašena 2008, da je Srbija nespretnim pitanjem pred Međunarodnim sudom pravde tome dala legitimitet i da ne razume primedbe kritičara koji navodno strahuju od toga da će on predati teritoriju Kosova i Metohije.

Haradinaj u Ćirilici: Žao mi je Srba

Vučić kaže i da Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku, sedi "na svojoj stolici", ali i da se varaju oni koji misle da je moguće razvijati bilo šta na evropskom kontinentu bez podrške Nemačke, sa kojom imamo dobre odnose.

Nemačka je, kaže, pored Francuske i Italije, sigurno najjača i najvažnija zemlja EU.

"Mislim da imamo dobre odnose sa Nemačkom, ali imamo i određene razlike, koje se tiču pre svega stava prema Kosovu i i Metohji. Nemačka je glavni spoljnotrgovinski partner, nemačke kompanije otvorile su najviše radnih mesta u Srbiji", kaže Vučić.

Na konstataciju da su neki, pred njegov put u Berlin, tvrdili da će tamo biti suočen sa zahtevima i uslovima, Vučić je odgovorio da bi, kada bi slušao sve što neko govori, odavno prestao da se bavi svojim poslom.

Zašto Merkel zove Vučića u Berlin?

"Već četiri godine slušam priče da Srbija neće moći da se igra, da sedi na dve stolice, a sto puta sam rekao da imamo samo jednu stolicu, srpsku i takvu politiku vodimo. Zbog takve politike se ne stidimo, popravili smo imidž i primaju nas s poštovanjem", podvukao je on.

Govoreći o hapšenju šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici i nazepamćene brutalnosti nad njim, Vučić je podsetio da je jasno da su zapadne sile na strani Prištine i da u takvim i sličnim situacijama uvek "pozivaju na uzdržanost".

ODAKLE ĐILASU PARE?"Srbija je na dobrom putu, ljudi razumeju šta je to što možemo, a šta ne. Zar mislite da mi možemo da pobedimo Nemačku? Čujem da me Đilasovi optužuju zbog spoljne politike, oni su najgori licemeri, ali ni to nije bez neke ideje koja je ideja razaranja Srbije. Oni imaju sve pare ovog sveta.

Đilas ima stotine miliona evra. Kako, odakle? Kojom pameću je to zaradio? nikakav student, nikakav đak, nikakva posebna pamet... Samo podmazuju i prolaze. A kad sam im tražio diplome sa fakulteta, sakrili su ih u fioke. Ideja njihove politike je da budu bogati i tobož štite sirotinju, a mi hoćemo da na zdravim ekonomskim nogama izlečimo siromaštvo", podvukao je on.

Osvrnuvši se na pitanje statusa niškog aerodroma "Konstantin Veliki" oko kojeg se podigla velika bura u javnosti, Vučić je ponovio da on "neće preći u ruke Butana ili Nepala, već države Srbije".

"Po Ustavu Srbije aerodrom pripada državi. Ali i da to ostavimo po strani, da se setimo one Titove da se ne treba držati Ustava i zakona "kao pijan plota". Da vas pitam je l` imate novac? Zar ne verujete svojoj državi? Nije to partijsko pitanje nego ne znaju šta da rade. Potpisao sam da ne mogu da odajem tajne naše bezbednosno-informativne agencije, ali i u to pitanje su se mešali neki sa strane i za to imam mnogo dokaza. Videćete ko ih je, kada i na koji način pozivao i govorio im kako da rade protiv Vlade, oslabe Srbiju i izazivaju nemire", uzvratio je predsednik Srbije.

Povezano

Sve vesti