FK Partizan brine o zdravlju fudbalera

Autor:

U SC "Teleoptik" organizovan prvi kurs prve pomoći i reanimacije, u sklopu akcije medinskog tima crno-belih zbog učestale smrtnosti fudbalera širom Evrope.

0
A- A A+
humska partizan stadion tribine Foto: MONDO/Vladimir Sukdolak

FK Partizan pokrenuo je preventivnu, društveno odgovornu akciju, u koju poziva i sportske rivale.

Zbog sve učestalije smrtnosti igrača na terenu, medicinska služba crno-belih prva je među klubovima Superlige organizovala kurs prve pomoći i reanimacije za hitnu medicinsku pomoć.

Dvodnevni seminar Partizana i Hitne pomoći Beograd sprovodi se kroz praktični rad na lutkama simulatorima, a kurs sadrži predavanja, demonstracije, uvežbavanje manuelnih veština za obezbeđivanje disajnog puta, sigurne defibrilacije, davanje lekova...

Doktor crno-belih Ilija Rosić rekao je za TV Partizan da je kurs veoma važan.

"U poslednje vreme je velika prisutnost iznenadnih smrti fudbalera, a samo u ovoj godini desilo se pet slučajeva. Kroz istoriju je prvi slučaj zabeležen 1889, kada je jedan engleski sportista iznenadno preminuo na terenu. Razlozi za iznenadnu smrt su različiti, a najčešće je da je svaki od tih fudbalera doživeo infarkt", izjavio je on.

"Pošto se fudbaleri najčešće pregledaju, na šest meseci, što je u slučaju FK Partizana tačno, smatramo da moramo da podvučemo značaj ovakvog kursa, da svaki klub ima kurs Zavoda za hitnu pomoć, kako bi bili obučeni da mogu da reaguju, u slučaju ne daj bože potrebe za tim. Mislim da smo suviše labavi u vezi sa ovim i da nismo prepoznali momenat da masovno reagujemo, jer idemo po principou da se nikad neće desiti. NA Balkanu se to dogodilo, u Hrvatskoj i zato smo podigli društvenu svest o ovome i poslali poruku. Prvo, da bismo pokazali da je FK Partizan odgovoran prema sovjim igračima, prema igračima omladinske škole pre svega", dodao je Rosić.

Pogledajte prilog TV Partizan.

Izvor: YouTube/TV Partizan


Povezano

Sve vesti