Čukarički ostaje, direktor odlazi!

Na Banovom brdu su se pogledali u oči, razgovarali posle burnog vikenda i saopštili važne odluke na vanrednoj konferenciji za novinare. "Dragiša Binić mi je rekao da će nas drastično kazniti ako budemo igrali sa omladincima".

Čukarički ostaje, direktor odlazi! Foto: MONDO/Predrag Vujić

Veoma su ljuti bili u Čukaričkom već tokom utakmice protiv Radničkog iz Niša, igrači i trener Nenad Lalatović čak su nakratko u znak protesta seli na travu, a snažna ljutnja nije ih prolazila ni nekoliko dana posle utakmice.

Ipak, do utorka su se strasti smirile i u klubu sa Banovog brda su smireno odlučili da iako nezadovoljni suđenjem, tretmanom i viđenim okolnostima, ipak neće napustiti borbu u plej-ofu i polufinalu Kupa.

"Čukarički nastavlja takmičenje u Superligi i Kupu Srbije. To je odluka vlasnika kluba (Dragana Obradovića) posle razgovora sa svim zaposlenima", rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare sportski direktor kluba Vladimir Matijašević.

Tačnije - bivši sportski direktor!

Matijašević je pročitao pismo predsednika Čukaričkog Dragana Obradovića, pa potvrdio da je on ostao dosledan odluci da odlazi iz kluba.

"Ovo je poniženje za Fudbalski klub Čukarički. Ja sam rekao da idem iz kluba, preneo sam to i gazdi kluba, zamolio me je da sačekam da popričamo. Pričali smo sa igračima, oni su voljni da igraju. Dragiša Binić nas je obavestio da ne možemo da igramo sa omladincima, jer bi to bilo kršenje propisa", rekao je sportski direktor Čukaričkog u ostavci.

Da li su svi za regularnost?

Upitan da li misli da su svi klubovi Superlige Srbije za regularno takmičenje, odgovorio je "Ne, ne mislim"

On je dodao da mu je Binić rekao da Čuku očekuje drastična kazna za slučaj da igra sa omladincima. "O tome sam obavestio i gazdu kluba", objasnio je on.

Matijašević je otkrio da je ostavku podneo "minut posle utakmice, juče, danas", ali da ga je Dragan Obradović zamolio da popričaju i da ne postupa ishitreno.

On je, takođe, više puta isticao da su sudije najveći problem srpskog fudbala, da mu se čini da su "najmoćnije u srpskom fudbalu", a na pitanje zašto se klubovi konačno ne udruže odgovorio je da Čukarički i on ukazuju na problem, a da je na Slaviši Kokezi, koji je do sada imao podršku superligaša sa Banovog brada, da taj problem reši.

Upitan da li je Čukarički podneo žalbu na suđenje Ilije Brdara, Matijašević je odgovorio odrečno.

"Kome da se žalimo? Ovoj Sudijskoj komisiji?! Šta će oni da odluče, kakva je svrha", rekao je, uz dodatak: "Ako neko sudi loše, ako neko sudi tendeciozno treba da 'leti' iz fudbala tri meseca. A ne utakmicu, dve".

Rekao je i da on, kada igrači Čukaričkog odigraju loše, on ih kritikuje, ali da ne vidi kod članova Sudijske komisije isti takav odnos prema sudijama, kada greše.

VAR tehnologija

Naravno da bi za njeno uvođenje bilo potrebno dodatnih ulaganja, kao i da se to ne bi dogodilo "preko noći", ali bi klubovi, da su glasali na Zajednici superligaša, pokazali nameru da žele da se nešto promeni u pravcu veće regularnosti takmičenja.

Na pitanje zašto Čukarički, na Zajednici superligaša i prvoligaša, nije podržao predlog Partizana o uvođenju VAR tehnologije i inostranih sudija u mečevima koji su "važniji" od drugih, Matijašević je odgovorio da ne čita novine i ponovio da je zapravo FSS taj koji bi trebalo da reši sudijski problem.

"
Ne pretim novine i medije. Ja ne znam kada je to bilo? Možete li da me podsetite? Nisam protiv nečega što može da pomogne srpskom fudbalu. Ja sam uvek za regularnost. FSS mora da donese odluku, a mi da je podržimo, ako je dobro. Ne bežim ni od čega, želim da se ovo sa sudijama što pre reši. Ako Radnički zasluži Evropu, neka igra, svi ostali... Želim samo da se stane ovome na kraj".

Matijašević je zatim nekoliko puta ponovio da nema ništa protiv niškog Radničkog ili nekog drugog kluba, već isključivo prema "najvećem problemu - sudijama".

U skladu s tim, Matijašević je istakao da je najveća odgovornost predsednika FSS, "koji je sam priznao da problem postoji".

"Pa, onda on neka reši taj problem, imao je podršku od nas. Ja ne mogu drugačije da postupim, osim da ukazujem na problem ili da dam ostavku. Ja sam nebitan".

Preneo je i razgovor sa predsednikom niškog Radničkog posle utakmice, koji mu je rekao: "Ove sudije su se pogubile".

Novinari su predočili Matijaševiću i nekoliko primera iz inostranstva gde su sudije grubo grešile, pa su UEFA i(li) FIFA stali uz njih, a tema razgovora je bila i odluka engleskog arbitra Majkla Olivera da dosudi penal za Real Madrid protiv Juventusa u revanš meču četvrtfinala Lige šampiona, koji je "kraljeve" odveo u polufinale.

"Vi kažete da je taj penal diskutabilan, ali za mene nije, taj penal je bio. Ali, nije to tema. Majkl Oliver, kada pogledate celu utakmicu, sudio je besprekorno. I onda se dogodila ta situacija u 93. minutu, mada je nebitno koji je minut. A mi ovde pričamo o sudiji (Brdaru, prim. aut.), koji je grešio od prvog do poslednjeg minuta. Ja sam igrao fudbal, dugo sam u fudbalu i umem da prepoznam kad postoji tendencija u suđenju, kada neko sudi perfidno. Ne treba meni Igor Radojičić da izađe na TV Arena sport i priča kako da li je namera postojala ili nije", rekao je Matijašević.

Upitan da li misli da bi u doglednoj budućnosti neki klub, a koji nije Zvezda ili Partizan, mogao da bude prvak, Matijašević je odgovorio da "bar u naredne dve-tri godine to nije moguće".

"Zvezda je ove godine pokazala da je najkvalitetnija, Partizan ima kvalitet da joj parira, ali ne znam ko bi trebalo da bude treći".

Dakle, Čukarički će igrati do kraja Superligu i Kup Srbije sa najjačim mogućim sastavom, a gazda kluba će, prema rečima Matijaševića, na kraju prvenstva odlučiti šta i kako dalje.

"Možda će dići ruke od svega, ne znam", dodao je sportski direktor Čukaričkog u ostavci.

Čukarički u ovakvom, gorkom raspoloženju dočekuje završnicu sezone, koju nastavlja u sredu, prvom utakmicom polufinala Kupa protiv Partizana u 18.30 časova.

Povezano

Sve vesti