Junker: Plašim se rata na Balkanu

Autor:

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je danas da bi na nestabilnom Balkanu ponovo mogli da počnu ratovi.

2
A- A A+

balkan region srbija bosna bugarska makedonija albanija balkanci Foto: MONDO, Mario Milojević

On to predviđa ukoliko države iz tog regiona izgube nadu u  priključenje Evropskoj uniji.

Ne bih želeo da ponovo vidim ratove na  zapadnom Balkanu, rekao je Junker u Evropskom parlamentu.

Ukoliko državama iz tog veoma složenog , a rekao bih  i tragičnog regiona, oduzmemo evropsku perspektivu, ponovo ćemo doživeti ono kroz šta smo već prošli devedesetih godina, upozorio je Junker, prenosi AP.

Vučić: Ne očekujem dobre vesti


Naredni samit lidera Evropske unije i zapadnog Balkan, a  biće održan u maju u Bugarskoj, ali za sada nijedna država iz regiona nije ni blizu učlanjenja u EU.

Španija odbija, Srbija ide u Sofiju na Samit EU

Berlin suzdržan: Ta 2025. za Srbiju nije "garant"

Nedavno je izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio da će šest država Zapadnog Balkana pristupiti Evropskoj uniji "samo ako narednih godina sprovedu obuhvatne reforme."

Nemački političar, koji je i predsednik spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, rekao je da 2025. godina, koju je Evropska komisija navela kao mogući termin pristupanja Srbije i Crne Gore, zapravo predstavlja "indikativni", neobavezni termin koji treba da konkretizuje pristupnu perspektivu i pruži pristupnom procesu novu dinamiku.

Dodao je da se u šest balkanskih zemalja moraju jačati pravna država, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i garantovati sloboda medija. Uz to, rekao je Mekalister, bilateralni sukobi u regionu moraju se okončati što pre.

Povezano

Sve vesti