PISA test: Da li će nam klinci osvetlati obraz?

Autor:

Međunarodno PISA testiranje za sve petnaestogodišnjake u Srbiji počelo je danas u srednjim školama i trajaće do početka juna. Rezultati prethodnog testiranja bili poražavajući.

0
A- A A+


Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je Farmaceutsko-fizioterapeutsku školu u Beogradu i rekao da u PISA testiranju učestvuju 222 srednje škole i oko 8.000 učenika i da se testiranje radi elektronski.

On je naglasio da je za kratko vreme urađeno dosta toga, kroz uvodenje finansijske pismenosti, kako bi ovom testiranju pristupili sveobuhvatno.

Kaže da očekuje izvestan napredak u odnosu na poslednje PISA istraživanje, ali naglašava da će velike promene biti vidljive tek na sledećem istraživanju, jer će do tada sistemski zakoni početi da "donose plod" , a koji se odnosi na promenu nacina rada i učenja i obuke nastavnika.

Da stignemo Evropu na PISA trebaće nam 15 godina?

Po kriterijumima OECD za formiranje reprezentativnog uzorka, izabrano je 222 škole. Uzorkom su obuhvaćene gimnazije, srednje stručne škole, manji broj osnovnih škola, državne i privatne škole iz različitih regiona. U istraživanju učestvuju učenici rođeni 2002. godine.

Spremni za PISA test?

Osim osnovnih domena: matematičke, jezičke i naučne pismenosti učenici će prvi put raditi i test iz finansijske pismenosti i globalnih kompetencija.

Rezultati testiranja biće objavljeni 2019. godine.

U PISA testiranju učestvuje preko 80 zemalja. Razlog ovako velikog odziva je u značaju PISA testa za procenu uspešnosti postojecih obrazovnih politika i reformi i planiranje daljeg unapredivanja obrazovnog sistema.

Rezultati otkrivaju kakav je kapacitet učenika da stečena znanja i veštine primene u ključnim oblastima, odnosno, koliko su ta znanja funkcionalna u svakodnevnom životu.

Poslednje PISA testiranje u Srbiji sprovedeno je 2012. godine i pokazalo je da učenici u Srbiji ne znaju da primene naučeno gradivo i da je njihovo funkcionalno znanje ispod OECD proseka.

Srbija nije učestvovala na poslednjem PISA testiranju održanom 2015. godine jer nisu bila obezbeđena sredstva za to i obavljene tehničke pripreme.

PISA testiranje prvi put je organizovano u Srbiji 2003. godine, a broj zemalja koje učestvuju na testiranju stalno se povećava.

Na tom međunarodnom istraživanju, koje se održava svake treće godine, najbolje rezultate godinama imali daci iz Singapura i Tajlanda, a među evropskim zemljama Finska.

Povezano

Sve vesti