Kapci su vam stalno naduveni?

Autor:

Trajnog rešenja za ovaj problem još nema, ali postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da ublažite otečenost oko očiju.

0
A- A A+

Kozmetičke kuće troše milione istražujući uzroke naduvenosti predela oko očiju, i pokušavajući da nađu rešenje za taj problem.

Na nesreću, trajno rešenje još nije pronađeno, ali postoje načini da malo ublažite naduvenost kapaka. Najvažnije je da utvrdite uzrok koji u vašem slučaju dovodi do toga.

Evo šta sve može da bude problem:

Alergije

Mnogi primećuju da su im u proleće kapci otečeniji nego obično. Ako je alergija u pitanju, naduvenost kapaka biće praćena curenjem iz nosa i peckaće vas oči.

Ukoliko vas muči alergija, antihistaminatici će ublažiti simptome, uključujući i naduvenost kapaka.

Dehidratacija

Ako ste jeli slano, ili popili koju čašu alkohola prethodne večeri, možete očekvati da se probudite natečenih kapaka. Kad smo dehidrirani, naše telo pokušava da zadrži vodu, pa se kao posledica javi i naduvenost predela oko očiju.

Najbolje što možete da uradite je da pijete vodu (običnu, negaziranu) i jedete hranu koja sadrži puno vode, kao što je krastavac na primer.

Može da pomogne i hladna gel maska, ili hladne obloge, i naduvenost će nestati čas posla. Ako nemate vremena za masku, stavite kafene kašičice u friz na desetak minuta, a zatim ih držite par minuta na očima.

Hormoni

Ako ste primetili da vam kapci otiču samo u određeno vreme u toku meseca, verovatno je u pitanju posledica zadržavanja vode koja se često javlja pred menstruaciju.

Ukoliko je to u pitanju, ne možete mnogo toga da uradite, jer je u pitanju prosto reakcija vašeg organizma na promene u nivou hormona.

Pijte dovoljno vode i nanosite hidratantnu kremu, to može malčice da pomogne. Ali, kao i naduvenost stomaka, kad prođe PMS, i otečenost kapaka će proći sama od sebe.

Neispavanost

Kad smo pod stersom, telo luči kortizol koji menja nivo soli u krvi. Ako ste pod stresom i ne spavate kako treba, primetićete da su vam ujutru kapci naduveni upravo iz ovog razloga.

Prevencija je ovde najbolji lek. Skidajte šminku pre spavanja, nanesite noćnu kremu na lice i pokušajte da se odmorite.

Hidrirajte kožu što više, a prva pomoć ujutru može biti i držanje ohlađenih kesica čaja ili hladnih kolutova krastavca na očima tokom petnaestak minuta.

Osetljive oči sklone iritacijama

Ako su vam oči iziritirane zbog centralnog grejanja tokom zime, hlora (ako idete na bazen), duvanskog dima, kontaktnih sočiva, može se desiti da vam kapci budu naduveni.

U ovakvim slučajevima mogu da pomognu "veštačke suze" (kupuju se u apoteci) ili nekoliko kapi fiziološkog rastvora.

I naravno, ubuduće izbegavajte stvari i situacije za koje znate da će izazvati iritaciju.

Prirodna predispozicija

Ima ljudi koji se prosto rode sa izraženijim podočnjacima. U tom slučaju ne možete baš mnogo da uradite, osim da to područje negujete kremama specijalno formulisanim za negu kože oko očiju i da pokušavate da izbegnete sve gore navedeno, što može da pogorša stanje.

Starenje

Kako godine prolaze, naša koža gubi elastičnost, pa otečenost kapaka dolazi još više do izražaja.

Ne morate da kupujete preskupe preparate, ali je važno da pronađete one koji vam odgovaraju i da ih redovno koristite.

Generalno, otečenost kapaka nije razlog za brigu, i ako vam se to dešava povremeno, problem je više estetske prirode. Ali, ako primetite da vam kapci otiču upadljivo više nego ranije, iznenada i bez očiglednog razloga, posavetujte se sa lekarom, piše britanski "Metro".

San "za lepotu" stvarno radi

Oči vas odaju

Povezano

Sve vesti